Prvi dan Trodnevnice za 'Stipanju' sav u pjesmi

"PJEVANA DUHOVNA OBNOVA"

Prvi dan trodnevnice za Stipanju - Kompolje, 16.8.2017.

"Hvaljen Isus i Marija i Sv. Stjepan!" – bile su prve riječi koje je s novoga razglasa (prvoga u povijesti župne crkve) kao pozdrav vjernicima na početku misnoga slavlja u župnoj crkvi Sv. Stjepana Prvomučenika, u srijedu 16. kolovoza, izgovorio župnik don Anđelko. Prvoga dana trodnevne duhovne priprave za Stipanju, koja se slavi u subotu, župnik je posebno srdačno pozdravio članove župnih zborova iz četiri župe Otočkoga dekanata i zahvalio im za sudjelovanje, kako bi "svi zajedno uzdignuli Gospodinu pjevanu zahvalnicu za sve darove, a posebno za uspješno izvedenu obnovu crkve".

Naime, bila je to prva sveta misa u temeljito obnovljenoj crkvi nakon gotovo dva mjeseca trajanja radova. Euharistijsko slavlje – koje je "palo" na spomendan Sv. Stjepana Kralja i Sv. Roka, koji imaju poveznicu s Kompoljem – predvodio je nekadašnji kompoljski župnik a sada švički vlč. Mile Rajković, u suslavlju s mons. Milanom Šimunovićem i župnikom don Anđelkom.

U prigodnoj propovijedi (v. u kategoriji Duhovnost) vlč. Rajković je istaknuo svetačke krjeposti obojice spomenutih svetaca, koji su Božji ugodnici na jedinstven način kao i Sv. Stjepan Prvomučenik, a štovani su nekoć i u Kompolju pa ih možemo smatrati suzaštitnicima župe i mjesta.

Nakon misnoga slavlja, u kojem je pjevanje vodio kompoljski zbor s Glorijom Kranjčević za orguljama, održan je mali "reprezentativni koncert", u kojem su svi zborovi izveli po dvije pjesme (s iznimkom Sinca koji je odpjevao tri pjesme), svi zborovi zajedno, pod "dirigentskom palicom" don Anđelka (sa samo jednom zajedničkom probom prije mise) lijepo su i dirljivo izveli poznatu pjesmu MILOST.

U toj lijepoj i jedinstvenoj "crkvenoj smotri" – koju je voditeljica zbora iz Ličkog Lešća doživjela kao "pjevanu duhovnu obnovu" - a koja je započela prošle godine za Stipanju, sudjelovali su zborovi iz pet župa, a program je vodila Mateja Posavi. Navodimo redoslijed njihova nastupa i pjesme koje su izveli, kao i kratak opis svakoga pojedinog zbora (prema službenoj najavi).

LIČKO LEŠĆE
Početci zbora sežu u devedesete godine dok su još neki sadašnji članovi bili osnovnoškolci i kao ministranti od oltara animirali pjevanje. Tada počinje sustavno podučavanje liturgijskih pjesama u župi Lešće. Prvi glazbeni učitelj bio je vlč. Mile Rajković, veliki prijatelj i suradnik pokojnog župnika vlč. Ante (Tone) Cvitkovića. Za sva dosadašnja postignuća i razinu koju je postigao zbor zahvaljuje na trudu požrtvovnosti i brojnim drugim pojedincima koji su ga podučavali pjevanju, ali i učili odgovornosti prema oblikovanju liturgijskih slavlja. Od 2014. orguljašica je župljanka Marijana Žalac. Zbor pjeva, uglavnom, liturgijske pjesme, ali se na repertoaru nađe i poneka tzv. duhovna šansona, prikladna za izvanliturgijska slavlja i susrete. Članova je 20-ak, a voditeljica je Silvija Rubčić Kovačić.
Večeras izvode poznate i lijepe pjesme ČUJ NAS MAJKO i IZVORE VODE ŽIVE.

SINAC
Ime zbora je "Zrnje Gospine krunice". Kao zbor s imenom osnovan je 2007., tako što su članice KUD-a "Lipa" Sinac prema ideji Jasne Ilić proširile repertoar na crkveno pjevanje. Sadašnja orguljašica koja svira mise u župi već četvrtu godinu je Marija Bujan. Broj članova varira, no temelj zbora je 6 članica. U ulozi voditelja je Jasna Ilić - ona okuplja, planira i uvježbava pjesme. Udruženo s ostalim zborovima pjevali su u Krasnu, na Udbini, u Otočcu, a samostalno samo na humanitarnim koncertima za župu te u filijalama Čanak, Vrhovine i Ramljane.
Voditeljica kaže: "Pjesmom se moli dvostruko tako će ovaj zborić i njihova orguljašica Marija večeras izvesti pjesme: Koral Tome Akvinskog USTA MOJA UZDIŽITE; nakon toga slušat ćemo pjesmu SRCE BOŽANSKO ISUSA MOGA te za kraj još jednom se uteći u zagovor Blaženoj Djevici Mariji kroz stihove LIJEPA SI LIJEPA, DJEVO MARIJO."

KOMPOLJE
Zbor još uvijek nema 'službeno' ime – osnovan je pred Božić 2014. – trenutno ima 16 članova i orguljašicu – voditelj je župnik don Anđelko – repertoar zbora zasad su uglavnom liturgijske popijevke te neke druge kršćanske i domoljubne pjesme. Zbor je dosad pjevao u nekoliko župa Otočkoga i Senjskoga dekanata, obično za veće crkvene blagdane.
Za večerašnji susret naši su domaćini odabrali jednu novu i nepoznatu te jednu svjetski poznatu pjesmu – prva je skladba Johanna Sebastiana Bacha SLAVIM TE GOSPODE (obradbu patra Ive Perana za zbor je prilagodio don Anđelko), a druga pjesma je ČUVAR KROACIJE (stihove je napisala Marija Dubravac, Brisbane, a uglazbio ih je don Anđelko, u prigodi slavlja 330. obljetnice proglašenja Sv. Josipa zaštitnikom hrvatskoga naroda).

VIS "TRINITAS"
VIS "Trinitas" je osnovan 2011. na inicijativu don Anđelka Kaćunka i časne s. Krešimire Vuleta - redovito animira nedjeljnu večernju misu u župi Presvetog Trojstva - voditelji zbora su Anamarija Jurković i Dario Košćak – VIS trenutno ima 15 članova, a kroza nj je prošlo 30-ak članova (pjevača i svirača). Uz vokale, VIS koristi orgulje, gitaru i violinu, a izvodi modernu kršćansku glazbu. Ima i dvije autorske pjesme Anđelu čuvaru i Kako bi bilo s kojima je nastupio na Papa festu u Solinu. Zbor pjeva i na vjenčanjima u crkvi te na raznim manifestacijama u gradu Otočcu i šire.
Večeras pjevaju NITKO KAO TI i ANĐELI TI PJEVAJU.

BRINJE
Zbor "Uznesenja Blažene Djevice Marije" osnovao je u prosincu 2012. tadašnji orguljaš Vanja Milojević. Zbor pjeva uglavnom crkvene pjesme, i to na svim misama, blagdanima, obljetnicama, ne samo u župi Brinje već i u susjednim župama. U zboru ima DEVET aktivnih članica, s kojima rade Josipa i Nikola, ali Nikola se trudi uvježbavati zbor neke nove pjesme pa se zato smatra i voditeljem zbora.
U Kompolje su došli s dvije pjesme: DAJTE MI SLADAK POJ (tekst i glazba: Engelhart) i HRVATSKA MOLITVA (glazba: Viktorija Križak; riječi: Franjo Križak ; obradio: Eduard Adamek).

Nakon zajedničke izvedbe MILOSTI, don Anđelko je još jednom svima zahvalio za sudjelovanje, najavio program sljedećih dana: u četvrtak sv. misa u 19,00 sati (sudjeluju molitvene zajednice iz Dekanata – predvodi mons. Milan Šimunović), a u petak je Dan Bl. Miroslava Bulešića – sv. misa je u 17,00 sati (predvodi istarski biskup u miru mons. Ivan Milovan), a potom priredba predstavljanja životnoga pisanog djela mons. Šimunovića. Potom su gosti jednostavno počašćeni "grickalicama i sokom" u kvartiru, uz ugodan razgovor i druženje, u kojem je izražena želja za "ponavljanjem gradiva" i sljedeće godine za Stipanju.

Četvrtak, 17. Kolovoz 2017.

Prvi dan Trodnevnice za 'Stipanju' sav u pjesmi
Uređenje "Dinterove pivnice" i izgradnja toaleta

Uređenje "Dinterove pivnice" i izgradnja toaleta

Hvala Bogu konačno je došlo na red uređenje "Dinterove pivnice" – prostora uz 'kvartir' (kompoljsku župnu kuću), koji bi trebao postati nadkriveno mjesto...   >>>

Mlada, radostna, pobožna i rasplesana 'Ivanja' u Kalu

Mlada, radostna, pobožna i rasplesana 'Ivanja' u Kalu

Ovogodišnja svetkovina Rođenja Sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika Crnoga Kala, koja se poklopila s nedjeljom, ponovno je pokazala kako su subota i nedjelja...   >>>

Križni put kompoljske crkve - stanje i perspektiva

Križni put kompoljske crkve - stanje i perspektiva

SEDMA POSTAJA KRIŽNOG PUTA IZ ŽUPE SV. STJEPANA PRVOMUČENIKA U KOMPOLJU PODATCI O PREDMETU Naziv predmeta: Sedma postaja Križnog puta „Isus pada...   >>>

Na Vratniku radostno slavlje Kristove Gozbe ljubavi za dvoje prvopričestnika

Na Vratniku radostno slavlje Kristove Gozbe ljubavi za dvoje prvopričestnika

Po staroj izreci da za dobre i lijepe vijesti nikada nije kasno, objavljujemo s "malim" vrjemenskim odmakom (zbog različitih okolnosti) doista lijepu i...   >>>

Krizma u Kompolju - molitva za radost, mir, svjetlo i snagu...

Krizma u Kompolju - molitva za radost, mir, svjetlo i snagu...

U nedjelju 10. lipnja, točno u 10,00 sati, svečana povorka šestero krizmaničkih kandidata sa svojim kumovima, ministrantima, svećenicima i biskupom krenula...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>