Počinje bliža priprava za slavlja Prve pričesti i Berme

ŽUPNA SLAVLJA I KATEHETSKI SUSRETI

Prema predhodnoj najavi, župnik don Anđelko uputio je obiteljima s kandidatima za slavlje sakramenata Prve pričesti i Potvrde, ali i obiteljima s djecom od predškolskog uzrasta do 7. razreda osnovne škole, dopis koji ovdje donosimo – kao poticaj za jače uključivanje u pripravu za slavlje sakramenata i svih župnih slavlja – a u prilogu je raspored tih slavlja i katehetskih susreta.

Dragi vjernici!
I ovim putem želim vam blagoslovljen USKRS i sve sve vazmene blagdane! Izražavajući vam podršku i razumijevanje u svim vašim životnim teškoćama, radujem se svakom vašem pa i najmanjem uspjehu ter vam želim skrenuti pozornost na našu zajedničku odgovornost u rastu u kršćanskoj vjeri. To se ne odnosi samo na djecu i mlade, već na sve, a to znači i na odrasle. Stoga, nemojmo reći da smo nešto, konkretno Prvu Pričest ili Bermu - 'obavili' (inače taj izraz nije baš pogodan kada se radi o pitanjima vjere). Mi smo u trajnom procesu i ako se zapustimo, pogotovo na duže vrijeme, postoji rizik da vjeru i 'izgubimo'. Dakako, posebna je odgovornost na roditeljima koji su pozvani brinuti se i za vjerski odgoj djece - ne samo uključivanjem u školski vjeronauk nego i na župna okupljanja, kako na nedjeljnoj misi tako i na posebnim katehetskim susretima naročito u vidu pripremeza sakramente Prve pričesti i Krizme.

Najvećem dijelu roditelja izražavam priznanje što su se uključili u novu inicijativu u našoj župi - u "Obiteljsku nedjelju". Ona je da sada jednom mjesečno za cijelu obitelj, a to znači za roditelje i djecu koja se pripremaju za Prvu pričest ili Bermu: najprije Misa, a onda kratki katehetski susret u kvartiru. To smo uspjeli zahvaljujući i potpori našeg suradnika mons. Domaćega, dr. Milana Šimunovića (profesora u mirovini). Kako znadete, svi dobivaju prigodne materijale koji im mogu pomoći da kod kuće razmišljaju o nekoj temi ili nešto nauče što kršćanin treba znati.

Moram ipak izraziti zabrinutost što se neki još nisu odazvali, a računaju na spomenuta slavlja. Dužan sam ih upozoriti da je 8. travnja krajnje vrijeme da se uključe, inače (neka se ne ljute) po svim pravilima ne bi mogli računati na slavlje Prve pričesti ili Berme, što onda znači da im se to odgađa za sljedeću godinu. Naime, poslije Uskrsa radi se konačan popis onih koji su za Prvu pričest i onih za Krizmu.

U dogovoru s mons. Šimunovićem, poslije Uskrsa ćemo, radi prilagođenije pripreme za određeni sakrament, raditi u dvije skupine. S tim u svezi na poleđini ovoga dopisa je cjelokupni RASPORED. Sačuvajte ga da ne moramo svaki put pisati novo Pismo i nastojte se svakako držati toga rasporeda. Ako se nešto promijeni, navrijeme ću vas obavijestiti, a posebno o ponekom susretu prije samoga slavlja Prve pričesti odnosno Berme.

Već sada vas mogu obavijestiti da su određeni nadnevci za SLAVLJA: 1. SLAVLJE PRVE PRIČESTI -
a) za djecu iz BRLOGA: na župnom zboru "Pohoda BDM Elizabeti", subota, 26. svibnja.
b) za djecu iz KOMPOLJA: u nedjelju 3. lipnja.
2. SLAVLJE KRIZME - u nedjelju 10. lipnja (dolazi biskup Zdenko).

Također, uviđa da su se članovi obitelji djece koja su proslavila Prvu pričest (a još nisu za Bermu) dijelom 'zapustila', tj. nema ih na sv. Misi. Isto tako nemamo nikakva okupljanja za djecu od 2. razreda na niže - to se odnosi i na predškolski uzrast, pa stoga i njih sve žarko pozivam na nedjeljne susrete. Smatram također da bi bilo dobro da se ta djeca barem jednom okupe, zajedno s roditeljima, pa vidite u Rasporedu koja je to nedjelja.

Ujedno, razmišljamo barem o jednom susretu MLADIH, od srednjoškolaca pa dalje (i studenata i zaposlenih), s nekom važnom njima prilagođenom temom i druženjem.

Posvješćujem na koncu kako SVE što je izneseno u ovom pismu spada u odgovornost cijele župne zajednice. Dakle ne odnosi se samo na djecu i roditelje nego i na sve župljane! Zato sve molim da se, prema svojim mogućnostima, više uključe svojom pomoći i podporom, poglavito Župno pastoralno i ekonomsko vijeće, te redovitijim okupljanjem na nedjeljnoj Misi. Uz ovaj dopis svi mogu u crkvi nabaviti i posebni LETAK Tijek liturgijskog/misnog slavlja, što ga je priredio mons. M. Šimunović.

Svima srdačan pozdrav i Božji blagoslov!

Kompolje, o Uskrsu 2018.

Vaš župnik
don Anđelko

----------------------------------------------------------------------------------------------

RASPORED KATEHETSKIH SUSRETA
od 8. travnja do 17. lipnja 2018.

Napomena:
Ako je za neku katehetsku skupinu susret određene nedjelje, to ne znači da u ostale nedjelje ne treba doći. Svaka nedjelja, osim ako je zaprjeka ozbiljan razlog (posebice bolest), za kršćane je sveta dužnost, a za prvopričesnike i krizmanike također obveza.

RASPORED:

1) Nedjelja, 8. travnja: KRIZMANICI i roditelji (roditeljski sastanak i dogovor za slavlje) - vodi župnik don Anđelko.
2) Nedjelja, 15. travnja: PRVOPRIČESNICI s roditeljima - vodi mons. M. Šimunović, suradnik. 3) Nedjelja, 29. travnja: Slavlje Jurjeve. Ove nedjelje pozvani su svi PRVOPRIČESNICI i KRIZMANICI (s roditeljima), kao i oni koji su bili na Prvoj pričesti (a još nisu za Bermu – 4., 5., 6. i 7. razred) uz druženje sa svim župljanima i bolje upoznavanje (u kvartiru).

4) Nedjelja 6. svibnja: MAJČIN DAN - pozvana su sva djeca 1. i 2. razreda i predškolska, s roditeljima, uz posebni program i druženje. VAŽNO: Te nedjelje su pozvani svi krizmanici i prvopričesnici s roditeljima, jer će biti predstavljeni (prozvani) pred župnom zajednicom koja se počinje za njih još usrdnije moliti u svibanjskim pobožnostima, svake večeri u 19 sati.
5) Četvrtak, 10. svibnja: Svetkovina Uzašašća Gospodinova - Spasovo, u 19 sati - pozvani su PRVOPRIČESNICI s roditeljima (vodi M. Šimunović).
6) Subota, 12. svibnja: Dekanatsko obiteljsko hodočašće na Krasno (preporučujem sudjelovanje).
7) Nedjelja 13. svibnja: KRIZMANICI s roditeljima (vodi župnik don Anđelko).
8) Nedjelja 20. svibnja: DUHOVI - svetkovina Duha Svetoga - KRIZMANICI (vodi župnik don Anđelko) - uz roditelje pozvani su i kumovi krizmanika.
● U ovom tjednu bit će poseban susret za prvopričesnike i roditelje iz Brloga (u brloškoj crkvi).

9) Subota, 26. svibnja: Zbor "Elizabeta" - Slavlje patrona župe Brlog i Prva pričest.

10) Nedjelja, 27. svibnja:
PRVOPRIČESNICI iz Kompolja (vodi: M. Šimunović). Pozvani su roditelji i krsni kumovi. Susret će odmah poslije Mise biti u crkvi (s probom za slavlje).
KRIZMANICI s roditeljima (vodi župnik don Anđelko) - susret će biti u kvartiru.

11) U tome tjednu, u četvrtak 31. svibnja, je i velika svetkovina TIJELOVA (također i državni praznik), sa svečanom procesijom. Zato su pozvani svi: KRIZMANICI, PRVOPRIČESNICI te SVA ostale veća i manja DJECA, dakako s roditeljima.

12) U subotu, 2. lipnja u 18 sati bit će SLAVLJE PRVE ISPOVIJEDI - za kandidate za prvu pričest. Pozvani su također roditelji i krsni kumovi.
13) NEDJELJA, 3. lipnja - SLAVLJE PRVE PRIČESTI (u Kompolju).
14) Petak, 8. lipnja. u 18 sati: slavlje Ispovijedi za kandidate za krizmu, također za roditelje i kumove. Nakon slavlja bit će GENERALNA PROBA za slavlje Berme.
15) NEDJELJA, 10. lipnja - SLAVLJE SAKRAMENTA SV. POTVRDE (Berme) - u Kompolju.
16) U nedjelju, 17. lipnja: MISA ZAHVALNICA NA KRAJU ŠKOLSKE i VJERONAUČNE GODINE. Okupljanje sve djece i roditelja te podjela USPOMENA.

Završno: Poštovani roditelji i draga djeco! Shvatite ovo kao lijepu prigodu za rast u vjeri i sve radosniji susret s Isusom uskrslim. To vam je veoma značajno za što smisleniji i ispunjeniji život. Zato nemojte ovo uzeti samo kao neku 'obvezu' već kao važnu potrebu za osobni i zajednički život.

=====================

Dodatak:
Jedna od novosti koju planiramo jest također barem jedno okupljanje/druženje MLADIH (od srednjoškolaca do studenata i zaposlenih). Zasad to predviđamo za ponedjeljak, 30. travnja (uoči 1. maja), u župnoj dvorani u 19.30 sati. Molimo mlade da ako je ikako moguće predvide tu večer za taj župni susret. O programu će svi prethodno biti posebno obaviješteni.
● Susret će voditi Župnik i M. Šimunović.

=====================

RADO VAS OČEKUJEMO!

Petak, 6. Travanj 2018.

Počinje bliža priprava za slavlja Prve pričesti i Berme
U Otočcu biskupijski susret župnih pjevačkih zborova

U Otočcu biskupijski susret župnih pjevačkih zborova

Redoviti godišnji susret župnih pjevačkih zborova Gospićko-senjske biskupije održan je u Otočcu u subotu 16. veljače. Uvodnom riječi biskupijskog povjerenika...   >>>

Neotuđivo pravo na život od začeća do preminuća!

Neotuđivo pravo na život od začeća do preminuća!

PORUKA ZA DAN ŽIVOTA 2019. Savjest u svjetlu zakona ljubavi Suvrjemeni čovjek suočen je sa sve brojnijim i složenijim moralnim dvojbama, a osobito...   >>>

Doktorandica iz Gacke na Filozofskom fakultetu u Rijeci obranila rad o katoličkom vjeronauku

Doktorandica iz Gacke na Filozofskom fakultetu u Rijeci obranila rad o katoličkom vjeronauku

Pred izabranim Povjerenstvom za obranu doktorskog rada, u kojem su bili izv. prof. dr. sc. Kornelija Mrnjaus i prof. dr. sc. Vesna Kovač (s Filozofskog...   >>>

Predbožićna 'Obiteljska nedjelja' radosti i darova

Predbožićna 'Obiteljska nedjelja' radosti i darova

Adventska 'Obiteljska nedjelja' u Kompolju (za župe Kompolje i Brlog) - proslavljena 16. prosinca na treću nedjelju Došašća i ujedno Nedjelju Caritasa...   >>>

Raspored predbožićnih ispovijedi u Otočkom dekanatu

Raspored predbožićnih ispovijedi u Otočkom dekanatu

U župnom domu u Ličkom Lešću u ponedjeljak 3. prosinca održan je redoviti radni sastanak svećenika Otočkoga dekanata. Na početku susreta kolege svećenike...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>