Krizma u Kompolju u znaku "izdanja Sv. Petra" i jubileja biskupa Bogovića

Slavlje sakramenta sv. Potvrde u Kompolju, u nedjelju 26. svibnja predvodio je umirovljeni gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović, a koncelebrirali su umirovljeni profesor teologije dr. Milan Šimunović i domaći župnik don Anđelko Kaćunko.

Pozdravljajući mons. Bogovića u ime okupljenih vjernika, župnik je najprije biskupu "stogodišnjaku" čestitao dva jubileja – 80 godina života i 20 godina biskupstva, koje je dan prije proslavio u Gospiću. Potom je u ime krizmanika dobrodošlicu biskupu izrekla Anamarija Nikšić, a Matea Fajdetić mu je predala buket cvijeća. Anamarija je sama sročila svoj mladenački pozdrav i rekla:

"Poštovani Oče biskupe,
Radosna srca Vas pozdravljam u ime svih krizmanika župa Kompolje i Brlog ovdje u Kompolju. Kao što je to župnik učinio, pozdravljam Vas i ja u ime cijele župne zajednice Sv. Stjepana Prvomučenika, koja nas je odgajala, pratila i s kojom smo se pripremali za sakrament svete Potvrde. Želimo zahvaliti vjeroučiteljici Tini, našem župniku don Anđelku i monsinjoru Šimunoviću za trud da nas što bolje pripreme za primanje ovog važnog sakramenta.
Još smo jako mladi i vjerujemo da poznajemo život, a nismo ni svjesni kakvim smo stranputicama izloženi. Danas, na raskrižju života, kad tražimo svoje životne putove, preporučujemo se u Vaše molitve, Oče biskupe, u molitve našeg svećenika i čitave župne zajednice i stoga zajedno s Vama želimo moliti za darove Duha Svetoga. U znaku ovih darova želimo graditi zajednicu u kojoj će se svi osjećati kao braća i sestre.
Dragi Oče biskupe, Vi ste danas ovdje s nama da nam uljepšate ovaj najsretniji dan koji će obnoviti našu vjeru i pomoći nam da dijelimo darove koje imamo u srcu. Dragi Oče biskupe, dobro nam došli!"

Zatim je župnik biskupu Mili predstavio sedmero krizmanika – četvero iz Kompolja i tri iz Brloga (dvije sestre i njihovu tetu iste dobi!), a onda je vjernicima objasnio značenje biskupskog gesla, dodavši također ga neki rijetko spominju, a možda ima onih koji ga čak zaborave. Prenio je potom kako su na slavlju jubileja biskupa Bogovića u Gospiću svi govornici isticali njegove posebnosti, ali nitko se nije sjetio jedinstvene posebnosti biskupa Mile, a to je da biskup Bogović od svih biskupa u Hrvatskoj – a vjerojatno i među rijetkima u svijetu – jedini svetu misu započinje svojim geslom. Ali ne samo to, naglasio je don Anđelko, nego i vjernici često u mnogim prigodama izgovaraju te riječi, kao što to isto čine i kršćani diljem svijeta! Zaželjevši biskupu da mu zajedništvo s vjernicima u Kompolju protekne u najvećoj radosti te da to slavlje svima, a posebno krizmanicima, donese obilje Božjega blagoslova, župnik ga je zamolio da euharistijsko slavlje započne svoji geslom.

Nakon riječi "U ime Oca i Sina i Duha Svetoga" ter uobičajenoga pozdrava na početku misnoga slavlja, biskup Bogović je vjernike radostno pozdravio i kratko objasnio zašto je za svoje geslo uzeo upravo te riječi kojima svi predsjedatelji započinju svetu misu. U prigodnoj propovijedi, koja je u prvom redu bila upravljena krizmanicima, ali se – kako je biskup odmah na početku istaknuo – odnosi na sve vjernike, mons. Bogović je podsjetio na opću pojavu, o kojoj se govori ne samo kod nas nego i u drugim europskim zemljama, a to je da se "krizmanici nakon slavlja sakramenta Potvrde razbježe od Crkve kao što su se apostoli razbježali od Isusa kada je bio optužen". Želeći posvijestiti svima, a poglavito krizmanicima snagu i ulogu darova Duha Svetoga u životu kršćanina, biskup je u propovijedi opisao "tri izdanja Sv. Petra" odnosno tri podpuno različita razdoblja njegova života, koja pokazuju kako je bio drukčiji nego u predhodnom, tj. kako se mijenjao do stupnja koji mu je Isus dao kao zadaću.

Prvo "izdanje" apostola Petra, pojasnio je mons. Bogović, bilo je njegovo junačenje na Posljednjoj večeri i izdaja. Nakon Isusova upozorenja kako će se nad njim svi sablazniti i razbježati, Petar mu je odgovorio: "Ako se i svi sablazne o tebe, ja se nikada neću!" Tada mu reče Isus: "Zaista, kažem ti, još ove noći, prije negoli se pijetao oglasi, triput ćeš me zatajiti!", a Petar odgovori: "Bude li trebalo i umrijeti s tobom, ne, neću te zatajiti" (v. Mt 26,31-35). Poslije je, znademo, Isusa zatajio čak i pred jednom sluškinjom.
To se dogodilo zato što pouzdavao u samoga sebe, istaknuo je biskup, i nastavio: "Drugo 'izdanje' apostola Petra dogodilo se nakon što je Isus uskrsnuo odnosno nakon njegova iskustva da je Isus doista živ. To iskustvo ga je tako promijenilo da je zapravo postao drugi čovjek, u njemu je raslo uvjerenje da je istina sve ono što je Isus govorio i činio te da tu istinu oni trebaju svjedočiti. Ipak, apostoli se i nakon Isusova uzašašća još drže zajedno, 'jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, majkom Isusovom', okupljaju se redovito u 'gornjoj sobi' i čekaju 'snagu odozgor' koju im je Isus obećao, kako je zapisao Sv. Luka na početku Djela apostolskih."

Nakon toga, upravo na dan Pedesetnice, nastavio je propovjednik, dogodilo se Petrovo treće "izdanje" – "i on i ostali apostoli primili su snagu Duha Svetoga, tako su tom snagom bili zahvaćeni da se nisu bojali ni smrti. Petar je prvi hrabro istupio pred masu te otvoreno i hrabro rekao ljudima da je Bog uskrisio Isusa kojega su oni razapeli. Dakle, on koji se za svoj život prestrašio jedne sluškinje, sada nastupa bez imalo straha pred velikim mnoštvom i hrabro svjedoči za Isusa", objasnio je biskup te istaknuo Petrovu spremnost da umre za Isusa, ali također njegovu poniznost, u kojoj se, kako kaže predaja, nije smatrao dostojnim da na križ bude razapet kao Isus pa je zatražio da ga razapnu s glavom prema dolje. Biskup je propovijed zaključio poučnim riječima kako i ponašanje u životu krizmanika može imati sličnosti s "izdanjima" apostola Petra, a to su "prvo, pouzdavati se u sebe i oslanjati se samo na sebe, drugo, vjerovati da je Krist uskrsnuo, i treće, otvoriti se djelovanju Duha Svetoga u Crkvi" te je krizmanike potaknuo da ne ostanu na prvom izdanju Sv. Petra, nego slijede primjer njegova života nakon Isusova uskrsnuća. Na koncu je mons. Bogović vjernike pozvao da mole na tu nakanu te je potaknuo roditelje i kumove da djeci u tome pomognu, a to će moći samo ako se i sami budu otvorili snazi Duha Svetoga i budu aktivni u svojoj župnoj zajednici.

Na koncu misnoga slavlja župnik don Anđelko je biskupu Bogoviću zahvalio na dolasku i poticajnim riječima propovijedi te je posebno pozdravio "domaćega sina" dr. Milana Šimunovića - koji je postao župnikov suradnik i, poglavito obiteljskim katehezama koje je sam osmislio, sudjeluje u pripremi kandidata za sakramente Prve sv. pričesti i Krizme – kao i bogoslova Brunu Levakovića te vjeroučiteljicu Tinu Koščak. Biskupu Mili zatim je pozdravnu riječ izrekao i mons. Šimunović, podsjetivši vjernike na suradnju s biskupom dok su zajedno radili i na bogoslovnom fakultetu u Rijeci i oko uspostave Gospićko-senjske biskupije. Potom je župljanka Kompolja Sanja Nikšić, majka krizmanice, pozdravila biskupa u ime roditelja krizmanika sljedećim riječima:

"Poštovani gospodine biskupe!
Pripala me je čast da Vas u ovoj prigodi pozdravim u ime roditelja, kumova i obitelji naših krizmanika. Ja sam prvi put u životu u ovoj ulozi pa mi nemojte zamjeriti uzbuđenost i tremu. Mi vam od srca zahvaljujemo za dolazak u našu župu. Ujedno Vam čestitamo jubileje koje ste jučer proslavili u Gospiću, to jest 20. godišnjicu biskupskoga ređenja za prvoga biskupa gospićko-senjske biskupije, kao i Vaš 80. rođendan.
Hvala Vam što ste bermali našu djecu. Vi znadete koliko se mi za njih brinemo. Trudimo se opskrbiti sve za obiteljski život, radimo u kući, vrtu, na njivi, neki u firmama, nažalost često moramo raditi i nedjeljom. U toj brizi dogode se razni propusti pa i nemar za duhovni život. Zato Vas molimo da nastavite moliti i za nas i za našu djecu, jer danas je teško biti kršćanski roditelj i kršćanin općenito. Ovdje pred Vama želim čestitati našoj djeci ovaj dan, kojim idu u život kao zreliji i odgovorniji vjernici. Ali ujedno ih molim da oproste nama roditeljima, ako im nismo uvijek pružali dovoljan primjer, osobito što se tiče slavlja nedjeljom ovdje u crkvi.
Želim zahvaliti i našemu župniku što za nas ima razumijevanja i stalno nas na razne načine okuplja. Zahvaljujemo i našem Domaćem, kako ga zovemo, monsinjoru Milanu, koji puno pomaže i u obnovi crkve i u vjerskoj pouci kroz obiteljsku katehezu koju je ovdje uveo.
Dopustite da, na kraju, zahvalim i našoj župnoj zajednici, posebno onima koji su ovdje redoviti – oni su prvi župnikovi suradnici i stup naše župe, kako ovdje u Kompolju tako i u Brlogu. Hvala im za podršku u brizi za našu djecu, kao i za razumijevanje što nismo nekad bili ovdje a trebali smo, posebno kad je trebalo pomoći u onome što je zajedničko.
Poštovani naš biskupe Mile, nikome od nas nije lako, pa ni Vama, jer i Vi, iako ste u mirovini, imate svoje brige i mnogo radite. Ali vjerujemo u Božju pomoć, i nadamo se da će se darovi Duha Svetoga očitovati u životu naše djece. Mi ćemo nastojati ustrajati u zajedništvu i druženju, osobito na našim nedjeljnim okupljanjima zajedno s našom djecom. Želimo da ovo današnje slavlje svete Potvrde bude nova snaga za napredak naših župnih zajednica. Hvala Vam za pomoć u tome!"

Na kraju je župnik pročitao redovite nedjeljne obavijesti i zahvalio svima za doprinos tome slavlju te još jednom biskupu Mili, s napomenom da će mu mali dar za sjećanje na taj dan predati tijekom ručka (naglasivši da to iznenađenje – a riječ je "specijalnoj torti s biskupovim jubilejima"). Potom je biskup izrazio radost zbog sudjelovanja u tome slavlju te je zahvalio župniku don Anđelku za zauzetost i suradnju dok je on upravljao biskupijom. Nakon završnog blagoslova krizmanici su se fotografirali s biskupom i svećenicima, dok je narod koji je dupkom ispunio kompoljsku župnu crkvu Sv. Stjepana, zajedno sa zborom i Glorijom Kranjčević za orguljama pjevao domaću uskrsnu pjesmu Veseli se o Marijo!

Utorak, 28. Svibanj 2019.

Krizma u Kompolju u znaku "izdanja Sv. Petra" i jubileja biskupa Bogovića
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>