Poruka našega biskupa Zdenka za Katehetsku nedjelju

NEDJELJA 22.9. SLUŽBENI JE POČETAK VJERONAUČNE GODINE

Braćo i sestre, dragi roditelji, djeco i mladi,
dragi učitelji i vjeroučitelji, svećenici i suradnici!

Na koncu svake godine odnosno svake školske godine, većina nas ustanovi da je godina brzo prošla. Poznata izreka veli: „Vrijeme je svakome jednako dugo, ali ne i podjednako korisno.“ U tom smislu Sveto pismo nam govori da se vrijeme ne mjeri i ne vrjednuje samo po trajanju nego, prije svega, po sadržaju koji smo u njega uložili. I u životu čovjeka nije najvažniji broj godina nego njihov sadržaj.
Mudrac zato moli Boga: „Nauči nas dane naše brojiti da steknemo mudro srce“ (Ps 90,12). Svi mi znademo brojiti i dane i mjesece i godine, ali pored tog numeričkog brojenja postoji i ono mudrosno. U tom mudrosnom brojenju ne broje se svi dani, svi mjeseci i sve godine, nego samo one u koje smo ugradili vrijedne i dobre sadržaje. To znači da u životu može biti i praznih dana, mjeseci pa i godina. To vrijeme se onda ne računa jer ono ne pripada životu budući da je ostalo prazno vrijednostima, prazno života.
Zato je mudro vrjednovati i proteklu godinu, promisliti u sebi ili naglas, unutar svojih obitelji ili zajednica, sve ono što se u njoj proživjelo, što je bilo uspješno, ali i ono što ne bismo željeli ponoviti u godini koja je pred nama. Prošlost, odnosno povijest, postaje tako učiteljica života. Bez toga bit ćemo osuđeni samo na ponavljanje pogrješaka iz kojih, nažalost, ništa ne naučimo.
Manja nam djeca nisu u stanju ozbiljno analizirati prethodnu godinu, ali odraslija djeca, njihovi roditelji, vjeroučitelji, učitelji i svećenici, jesu. To je posebno važno za roditelje, bez obzira s kakvim je školskim uspjehom njihovo dijete završilo prethodnu godinu. Na koncu, za cjeloviti rast djeteta i mlade osobe nije uspjeh u školi jedini kriterij vrjednovanja završene školske godine. Jednako je važno, još i važnije, procijeniti usvaja li njihovo dijete i druge vrijednosti, kako one čisto ljudske tako i duhovne?

Dragi roditelji, ovo je najdelikatnije razdoblje vaše djece u njihovom odrastanju, kada su im duše kao vosak u koji se lako mogu utisnuti krjeposti, ali nažalost, i mane. Stoga je od iznimne važnosti da roditelji ispitaju i sami sebe u smislu: koje su vrijednosti pružali i prenosili svojoj djeci? Je li im život takav da djeca iz njega mogu nazirati jasan putokaz i jasne smjernice za svoj životni put?
Naime, kršćanski roditelj ne smije zanemariti odgoj u vjeri i u evanđeoskim vrijednostima svoga djeteta. Jer to ne ide samo od sebe, a pogrješno je i misliti da su za to zaduženi neki drugi: vjeroučitelji i svećenici. Oni ne mogu nadomjestiti ulogu roditelja u formaciji srca i duše djeteta. Nemojte, dragi roditelji, da vam poslije bude jako žao što su vam djeca ostala bez tih vrjednota ili su ih primili vrlo malo, jer tu prazninu djece mogli biste jednom i vi sami negativno osjetiti.
Djeca imaju, urođeno, vrlo osjetljivu dušu za vjerski odgoj. Nemaju doduše, svi jednaku otvorenost, ali nema niti jednoga koje nema religioznu antenu. Međutim, ako ta 'antena' nema što hvatati, ako od roditelja ne dolaze pozitivne frekvencije, onda je 'antena' beskorisna i možda će, malo-pomalo, posve izgubiti sposobnost primanja duhovnih signala.
Ovim ne želimo umanjiti ulogu svećenika i vjeroučitelja. U njima djeca trebaju vidjeti ono sveto i božansko o čemu im govore i propovijedaju. Sâm Isus to traži od svojih učenika koje šalje navješćivati Radosnu vijest te im veli: „Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima“ (Mt 5,16). Dakle, iza navještaja da bude učinkovit mora stajati život, jer naviještaj bez toga postane čak kontraproduktivan.
U cijeloj povijesti spasenja može se jasno vidjeti velika odgovornost pastira i navjestitelja. Kad oni zataje, tada i vjera u narodu gubi svoju snagu, a Bog biva potisnut na marginu života. Zato oni nikada ne smiju zaboraviti upozorenje koje je Bog dao duhovnim pastirima, po starozavjetnim prorocima, u kojima ih smatra odgovornima za bijedno duhovno i moralno stanje svoga naroda (Ez 34,1sl.). Kako je žalosno kada pastiri (svećenici i vjeroučitelji) razočaraju Boga!

Djeca i mladi naša su najveća briga. O njima ovisi budućnost Crkve i našega naroda, a o nam ovisi njihova formacija i njihovi životni izbori. Odgovornost je, stoga, svih nas da mladima dademo dobre sadržaje, budemo im uzori i tako u njima potičemo želje za plemenitim idealima i za istinskim vrijednostima. A normalno je da će djeca željeti ono što žele i njihovi uzori, napose njihovi roditelji i odgajatelji u školi i crkvi. Naša biskupija je ovu novu pastoralnu godinu proglasila Godinom mladih, godinom našeg posebnijeg nastojanja da mladima pružimo više vrijednih ponuda koje će ih duhovno obogatiti, približiti im Boga i oduševiti za evanđeoske vrijednosti.
U tom smislu želim našim roditeljima, vjeroučiteljima, nastavnicima u školama i svećenicima da ostave pozitivne biljege u srcima i dušama naše djece i mladih, kako bi oni uzrasli u vrijedne ljude i dobre kršćane te tako postali jamci bolje budućnosti naše domovine i naše Crkve.

Neka Gospodin tijekom ove nove školske godine prati svojim blagoslovom djecu i mlade, kao i sve one kojima su oni povjereni, da svi porastu u mudrosti i milosti, u znanju i blagotvornom djelovanju.

U Gospiću, 9. rujna 2019.

+ Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski

Četvrtak, 19. Rujan 2019.

Poruka našega biskupa  Zdenka za Katehetsku nedjelju
Reakcije na Izjavu Komisije 'Iustitia et Pax' o tzv. pandemiji

Reakcije na Izjavu Komisije 'Iustitia et Pax' o tzv. pandemiji

Poštovani vjernici, Nakon što je 17. rujna 2020., s podpisom mons. Đure Hranića, nadbiskupa đakovačko-osječkoga, predsjednika Komisije HBK Iustitia...   >>>

Što je sve sumnjivo u ovoj pandemiji - tko stoji iza globalnog eksperimenta?

Što je sve sumnjivo u ovoj pandemiji - tko stoji iza globalnog eksperimenta?

U cijelom svijetu poduzimaju se epidemiološke mjere koje iz temelja mijenjaju naše živote. Već sada, a osobito u bliskoj budućnosti, pojedinac, ali i zajednice...   >>>

Iako bez 'zbora', kompoljska 'Stipanja' svečana i radostna

Iako bez 'zbora', kompoljska 'Stipanja' svečana i radostna

Ovogodišnja kompoljska 'letnja Stipanja', zbog cijelom svijetu nametnutog korona terora, 'morala' je biti trostruko drukčija. Budući da su roditelji naših...   >>>

Vedra i sunčana proslava "Karmenice" u Kuterevu

Vedra i sunčana proslava "Karmenice" u Kuterevu

Susjedna župa Kuterevo svečano je 16. srpnja proslavila svoj "zbor", tj. svoju zaštitnicu, Gospu Karmelsku, koja se pučki od davnine naziva "Karmenica"....   >>>

O Danu državnosti - zahvala Bogu i Sv. Ivanu Pavlu

O Danu državnosti - zahvala Bogu i Sv. Ivanu Pavlu

70. godina svećeništva mon. Milana Simčića U Rimskoj kuriji pripremali smo međunarodno priznanje Hrvatske Mons. Milan Simčić, svećenik rodom iz Klane,...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>