"Obitelj - rad i slavlje"

Papa Benedikt u Milanu na Svjetskom susretu obitelji

Misnim slavljem, koje je na aerodromu parka Bresso u sjevernom dijelu Milana predvodio papa Benedikt, u nedjelju 3. lipnja na svetkovinu Presvetoga Trojstva završen je sedmi Svjetski susret obitelji. Program toga Susreta imao je dva dijela – trodnevni Međunarodni teološko-pastoralni kongres (u prostorima golemog velesajma Fieramilanocity) i susrete s Papom (od petka poslije podne do nedjeljne euharistije). Susret je započeo u srijedu 30. svibnja službenim otvaranjem kongresa pod geslom "Obitelj: rad i slavlje". Pozdravne riječi sudionicima kongresa, kojih se okupilo gotovo deset tisuća iz više od 150 zemalja, uputio je najprije milanski nadbiskup kardinal Angelo Scola, potom kardinal Ennio Antonelli, predsjednik Papinskog vijeća za obitelj, ter predstavnici građanskih vlasti. U prijepodnevnom programu uvodno plenarno izlaganje o temi "Obitelj između djela stvaranja i gozbe spasenja" održao je kardinal Gianfranco Ravasi, a drugo talijanski profesor Luigino Bruni o temi "Obitelj, rad i blagdan u suvremenom svijetu". Sva plenarna prijepodnevna plenarna izlaganja u velesajamskoj Zlatnoj dvorani, simultano su prevođena na sedam svjetskih jezika – talijanski, engleski, francuski, španjolski, njemački, portugalski i poljski. Istodobno, u nekoliko obližnjih dvorana održavao se u nekoliko skupina "dječji kongres" - program za djecu od tri do sedamnaest godina. U tim su prostorima i na otvorenom, pod vodstvom specijaliziranih animatora, djeca kroz igru i u bojama gradila vrt i učila kako ga održavati i o njemu skrbiti. Prvog dana imali su temu "Vrt u kojem se prepoznajemo", drugog dana "Vrt koji treba čuvati", a trećeg dana "Vrt slavlja".

U svome uvodnom izlaganju kardinal Ravasi dao je teološko-biblijski vid kongresne teme, a prof. Bruni, ekonomist, naglasio je potrebu dobre ravnoteže između rada i slavlja u obitelji. Poslijepodnevni program sadržavao je mogućnost izbora više tema, uz okrugli stol, raspravu o temi, razgovor s kardinalom ili osobama iz zakonodavstva ter svjedočanstva supružnikā ili pojedinaca. Teme prvoga dijela bile su: Obitelj kao resurs društva (1. dio), Usklađivanje obitelji, rada i blagdana: neke dobre prakse, Obitelji globalna komunikacija: potreba za promjenom dijaloga, Fenomen selilaštva i obitelj (tu je obitelj iz Filipina na sve ostavila dubok dojam svjedočenjem vlastitog iskustva, kako su dolaskom u Italiju morali promijeniti sve životne navike – osim svete mise!). Drugi dio poslijepodnevnog programa slijedio je nastavkom teme Obitelj kao resurs društva, ter temama: Primjeri u zemljama s naprednom ekonomijom, Vrijeme za rad i vrijeme za blagdan: katoličke škole i obitelj (tu je svoje iskustvo iznio bračni par Kirinčić iz Krčke biskupije, čija su sva djeca prošla kroz Pazinski kolegij, pa je time i Hrvatska dala svoj prvi doprinos na kongresu). Osim toga održane su još dvije teme: Pomaganje djeci da otkriju dublje značenje rada, ter Bake i djedovi: svjedoci vjere i praktična pomoć mladim obiteljima.

Nakon predavanja hrvatski sudionici sudjelovali su na euharistijskom slavlju u župama svojih domaćina. Predstavnici hrvatskih (nad)biskupija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (ukupno 51) – koji su jednim autobusom, pod vodstvom dr. Petra Krešimira Hodžića, voditelja Ureda za život i obitelj HBK, u Milano stigli već 29. svibnja navečer – bili su smješteni po obiteljima u tri župe gradića Cormano, na sjevernom dijelu Milana. Tim "splitskim autobusom" došli su kao predstavnici Banje Luke biskup Marko Semren i obitelj Gelo iz Livna, s vlč. Dejanom Turzom iz Boke Kotorske obitelj Medved, a predstavnici Dubrovačke biskupije bili su supružnici Borić (roditelji šestero djece). Iz Splita je došao prof. dr. don Josip Čorić na čelu šesteročlane "ekipe", a don Pavao Gospodnetić iz Hvara zajedno sa supružnicima Tomičić, dok je Šibenik predstavljala mlada tročlana obitelj Zekanović i biskupov tajnik don Roko Glasnović, a Zadar don Zdenko Milić i obitelj Rukavina. Predstavnici Gospićko-senjske biskupije bili su Nives Tomić iz Ogulina, Terezija Užarević iz Korenice i don Anđelko Kaćunko. Njima su se, stigavši kombijem iz Zagreba, u Vrbovskom pridružili supružnici Petar Krešimir i Rafaela Hodžić sa sedmomjesečnim Mihaelom, koji je bio najmlađi hrvatski sudionik Susreta u Milanu, ter predstavnici Bjelovarsko-križevačke biskupije vlč. Milan Kerš iz Zrinskog Topolovca i četvero članova obitelji Balen. U Rijeci su na odmorištu Vrata Jadrana hrvatsku delegaciju kompletirali predstavnici Riječke nadbiskupije četveročlana obitelj Sambol i dr. Jasna Jerbić, a Porečko-pulske p. Czeslav Bielen iz Sv. Petra u Šumi i troje članova obitelji Roce iz Pule, ter sedmero predstavnika Krčke biskupije pod vodstvom vlč. Luke Paljevića, koji su u ovoj delegaciji bili brojčano najjači sastav.

Osim toga, u organizaciji Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije, kako je najavila IKA, pod vodstvom predstojnika Ureda mr. Vice Johna Batarela na susret su u tri autobusa došli članovi obiteljskih zajednica koje djeluju u župama Zagrebačke nadbiskupije. Jedan autobus s obiteljima iz zagrebačke župe Remete uz duhovno vodstvo remetskog župnika o. Ante Kneževića i duhovnika zajednice o. Anđelka Jozića. U druga dva autobusa uz duhovnu pratnju don Ive Zečevića, župnog vikara u Rudešu i utemeljitelja prve obiteljske zajednice u Zagrebačkoj nadbiskupiji u župi Marije Pomoćnice na Knežiji, bile su obitelji iz zagrebačkih župa Retkovec, Trnovčica, Špansko, Jarun, Sv. Obitelj, Špansko, Rudeš, Kustošija, Savica-Šanci, Trešnjevka ter iz župa Brestje i Sesvetska Sopnica, kao i jedan novinar Hrvatskoga katoličkog radija. Osim njih, iz Zagrebačke nadbiskupije u Milano je došla i skupina od 500 članova Neokatekumenskog puta, također obitelji s djecom. Ti hodočasnici u organizaciji Ureda za pastoral obitelji, od kojih je 64-ero djece u dobi od 1 do 18 godina, na put su krenuli rano ujutro u petak 1. lipnja. Na susrete s papom Benediktom došla je i velika skupina neokatekumena iz Zadra ter mnogi drugi hodočasnici u vlastitom aranžmanu, među kojima skupina vjernika iz Oštarija Ogulinskih s vlč. Antom Luketićem ter obitelj Gregov iz Zagreba i grkokatolički svećenik Robert Rapljenović s obitelji, kao i već spomenuti supružnici Kirinčić, a njima su se na završnom misnom slavlju pridružili kardinal Josip Bozanić i krčki biskup Valter Župan s najbližim suradnicima.

Drugi dan Međunarodnog teološko-pastoralnog kongresa u sklopu sedmog Svjetskog susreta obitelji u Milanu, u četvrtak 31. svibnja započeo je molitvom časoslova koju je predvodio jedan bračni par. Prvo izlaganje o temi "Današnja obitelj i rad u svjetlu vjere" održao je kardinal Dionigi Tettamanzi. On je na temelju biblijskih tekstova govorio o smislu braka, rekavši kako je Crkva zahvaljujući Božjoj ljubavi uvijek plodna svojim novim članovima. Spomenuvši socijalni nauk Crkve posebno je istaknuo velike izazove s kojima se obitelj danas susreće poput demografskih problema i siromaštva. Zaključio je naglasivši kristološku perspektivu ter je, kao primjer za spajanje rada i slavlja, istaknuo kako je Isus veći dio svog ljudskog vijeka proveo radeći ter je svojim rukama stjecao potrebno za egzistenciju. Drugi predavač prof. Morande Court iz Čilea govorio je o temi "Obitelj i rad u suvremenom društvu - mogućnosti i opasnosti". Prikazao je povijesni razvoj, kako se situacija oko rada i obitelji mijenjala, posebice ulaskom žena na tržište rada. Istaknuo je kako danas dolazi do paradoksalnih situacija između posla i obiteljskog života s mnogim lošim posljedicama ako vlada i oni koji su za to zaduženi ne uspiju na pravi način povezati te dvije stvarnosti, jer veza između rada i obitelji nije izvanjska nego ima i svoju unutarnju komponentu.

Poslijepodnevni dio programa odvijao se na različitim mjestima diljem Lombardije, s predavanjima i okruglim stolovima: Slobodna zanimanja i obiteljski život (Verese), Obitelj i poduzetništvo: solidarnost za razvoj (Milano), Obiteljsko posvećivanje kroz iskustvo rada (Brescia), Životni plan mladih i budućnost rada (Bergamo), Posebnost ženskog rada u kontekstu tradicije i razvoja (Pavia), Turizam u odnosu na gostoprimstvo, kulturu i obiteljski blagdan (Como), Ruralne obitelji: novi poljoprivredni izazovi i odgovornost za stvoreno (Lodi), Rad u urbanom društvu i obitelj (Milano – velesajam), Obiteljski asistenti i ostale osobe za pomoć u obitelji (Milano), Obitelj, rad i osobe s invalidnošću. Po završetka programa kongresa hrvatski sudionici, smješteni u mjestu Cormano, slavili su euharistiju u župama svojih domaćina, a nakon mise radosno su se pridružili domaćinima u procesiji koja je krenula iz triju župnih crkava da bi se u pjesmi i molitvi radosnih otajstava krunice na kraju susreli s procesijom iz ostalih župa ter pjevanjem lurdske himne Ave Maria svatko na svome jeziku zaključili slavlje u čast Marijina pohoda Elizabeti.

U petak 1. lipnja, trećega dana Teološko-pastoralnog kongresa u Milanu, program je započeo molitvom Pohvala Gospodinu ambrozijanskim obredom. Slijedila su dva izlaganja. Prof. Blanca Castilla iz Španjolske govorila je o temi "Obitelj i blagdan između antropologije i vjere", a predavanje o temi "Posvećivanje blagdana: obitelj i Dan Gospodnji" održao je kardinal Sean O'Malley iz SAD. Na kraju je kardinal Ennio Antonelli govorio o zaključcima kongresa. Poslijepodnevni rad kongresa je nastavljen (a zapravo i zaključen) susretima, raspravama, okruglim stolovima, svjedočanstvima i radionicama na nekoliko mjesta u Milanu sa sljedećim temama: Obiteljska euharistija i Dan Gospodinji, Obiteljska proslava Dana Gospodnjeg: običaji i izričaji, Obiteljska nedjelja: vrijeme zajedništva i poslanja, Obitelj i potreba za duhovnošću: oblici i iskustva, Adolescenti i mladi između blagdana i slobodnog vremena, Obitelj i blagdana u različitim državama svijeta, Rastavljeni, razvedeni i ponovo civilno vjenčani u odnosu na rad i blagdan. Na jednom od okruglih stolova svjedočanstvo iz Hrvatske iznio je don Roko Glasnović iz Šibenske biskupije, član Vijeća za život i obitelj HBK, govoreći o nedjelji kao vremenu za zajedništvo odnosno o tome što se čini po župama da bi ono što proizlazi iz nedjeljne mise nastavilo živjeti tijekom Dana Gospodnjeg.

Potom su mnogi sudionici kongresa pošli na trg Duomo (katedrala) kako bi se pridružili mnoštvu koje je došlo pozdraviti papu Benedikta, kojemu je to bio prvi dolazak u Milano, u kojem je jedan papa bio posljednji put prije 28 godina. U svome nagovoru na trgu ispred milanske katedrale Papa je sve pozvao na odlučno svjedočenje za kršćansku vjeru. Ona mora prožimati sva područja života - i privatna i javna. Kao "kvasac" društva vjera je u odnosu na suvremenu kulturološku situaciju potrebnija više nego ikad. Bitno je ponovno otkriti vjeru kao "važnu baštinu čovječanstva" i kao "ključ i znak istinske kulture ljudi", zaključio je papa Benedikt ter je oko 60.000 okupljenih pozvao je na velikodušnu pomoć žrtvama potresa na sjeveru Italije.

Nakon toga je Sveti Otac bio gost u svjetski poznatoj milanskoj opernoj kući Scala na koncertu koji je priređen njemu u čast. Veličanstveno djelo Devetu simfoniju Ludwiga van Beethovena (1770-1827) izveli su operni zbor i orkestar pod ravnanjem Daniela Barenboima. U svome govoru na kraju izvedbe Papa je pohvalio Scalu, nazvavši je "glazbenom i kulturnom referentnom točkom" za cijeli svijet. Radost, o kojoj pjeva zbor na kraju Devete, nije posebne kršćanske naravi, istaknuo je Papa ter dodao da "Oda radosti" poziva sve ljude, mimo svih barijera i uvjerenja, jer stihovi Friedricha Schillera dočaravaju "idealnu viziju čovječanstva". To umjetničko djelo, općenito gledano, govori o bratskom suživotu naroda i o pobjedi nad sebičnošću. K tome se pridodaje i želja da tijek povijesti čovječanstva bude prožet ljubavlju, rekao je papa benedikt. Istodobno, svjestan u kojem se "bratskom" okruženju i u kakvom "hramu" nalazi, Sveti Otac se usprotivio apstraktnoj predodžbi Boga. Čovjeku ne treba "nikakav nestvarni diskurs o dalekom Bogu". Isto tako malo će mu pomoći neobvezujuće bratstvo. Čovjek je u potrazi za Bogom koji je u njegovoj blizini i za bratstvom koje je osjetljivo za patnje i boli ljudi kojima treba pomoć, naglasio je papa Benedikt, očito aludirajući na deističko poimanje božanstva nekih tajnih utjecajnih organizacija. Hrvatski hodočasnici navečer su u župama svojih domaćina ili zajedno s njima slavili sv. misu i obavili pobožnost klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Drugog dana svog pohoda Milanu u prijepodnevnim satima Benedikt XVI. predvodio u milanskoj katedrali sa svećenicima i redovnicima molitvu Trećeg časa i održao prigodno razmatranje. Potom se na stadionu San Siro susreo s krizmanicima iz najveće talijanske i jedne od najvećih europskih biskupija (više o tome: http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=142070 ). To je većini hrvatskih hodočasnika bio posebno dojmljiv doživljaj – audio-vizualni i duhovni spektakl za oko 80.000 nazočnih. U govoru političarima, s kojima se Papa toga dana susreo u Milanu, pozvao je na učinkovitiju državnu zaštitu obitelji rekavši: "Država je pozvana prepoznati posebni identitet obitelji, utemeljen na braku i otvoren prenošenju života" (v. http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=142080 ).

Tijekom večeri u subotu 2. lipnja Papa je imao susret s vjernicima kojih se oko 350.000 okupilo na poligonu pripremljenu za nedjeljnu sv. misu u parku Bresso na sjeveru Milana. Bile su to obitelji, mladi i s djeca iz gotovo 100 zemalja svijeta. Papa je spontano i iskreno odgovarao na njihova različita i ne baš lagana pitanja (http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=142083 ). Program toga dana bio je izvrstan uvod u nedjeljno euharistijsko slavlje, koje je bilo kruna Svjetskog susreta obitelji.

Kao vrijedno i značajno obilježje toga velikog Susreta u Milanu valja istaknuti volontere, koji je bilo oko 5.600 iz mnogih europskih zemalja. Među njima bilo je i dvoje mladih iz Hrvatske. O tome je IKA objavila kratku vijest (http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=142028 ). Ali nadasve jedinstvena posebnost toga međunarodnog događaja u Milanu bila je ikona Svjetskog susreta obitelji, koju je za tu zgodu izradio slovenski umjetnik pater Marko Rupnik (o čemu je također IKA donijela kratku crticu: http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=142064 ).

Sedmi Svjetski susret obitelji u Milanu završio je svečanim euharistijskim slavljem, koje je papa Benedikt XVI. predvodio na aerodromu prostranog parka Bresso u Milanu pred oko milijun vjernika iz 153 zemlje svijeta. Papa je u propovijedi naglasio važnost obitelji, koju čine - kako uči Biblija - muškarac i žena. Istaknuo je također da bračna vjernost nije, posebno danas, laka stvar, iako je Isus uzdigao brak na razinu sakramenta, ali prava ljubav može promijeniti svijet. Svoju je riječ uputio također razvedenim i ponovno oženjenim bračnim parovima, istaknuvši da Crkva prati posebnom brigom njihove boli. Sveti Otac je biskupijama preporučio da pronađu prikladne načine za pastoralni rad s takvim osobama. Osim toga, papa Benedikt je spomenuo kako u modernom gospodarstvu prevladava pojam koristi rada i proizvodnje, a ne pravednost, što šteti ne samo obitelji, već čitavoj društvenoj zajednici. U nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji Papa je, među ostalim, najavio da će se sljedeći Svjetski susret obitelji održati 2015. u američkom gradu Philadelphiji. Pozvao je sve da pomognu obiteljima koje su najteže pogođene ekonomskom i društvenom krizom, kao i stradalima u nedavnom potresu u talijanskoj pokrajini Emilia Romagna.

Hrvatski vjernici sudionici sedmoga Svjetskog susreta obitelji (iz "splitskog autobusa") vratili su se svojim obiteljima u nedjelju kasno navečer (ili tek u jutarnjim satima ponedjeljka) umorni ali oduševljeni i Bogu zahvalni na novim spoznajama i svemu što su doživjeli u Milanu i na putovanju po Italiji, a – kako su na kraju svi istaknuli – posebno obogaćeni novim poznanstvima koja su sklopili tijekom petodnevnog intenzivnog druženja i života u "obitelji na kotačima". Svi su izrazili nadu i želju da sva dobra iskustva prenesu u svoje župe i biskupijska tijela u kojima djeluju, kako bi, unatoč krizama i dramatičnim promjenama u cijelom svijetu, katoličke obitelji bile zalog bolje budućnosti naše Crkve i hrvatskoga naroda.

Srijeda, 6. Lipanj 2012.

"Obitelj - rad i slavlje"
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>