Župnikova propovijed na slavlju "Miolje"

SV. MIHAEL ARKANĐEO
Vratnik, 29.9.2013.
Čitanja: Otk 12,7-12a; Iv 1,47-51

Braćo i sestre, upravo smo čuli lijep izvještaj o anđelima Božjim – oni uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega, raduju se s Isusom Kristom u nebeskoj slavi.

Nasuprot toj lijepoj, radosnoj i gotovo idilično sceni, isti nam sveti pisac – evanđelist Ivan – u Knjizi Otkrivenja opisuje zastrašujuće scene rata na nebu. U tome duhovnom boju također sudjeluju anđeli – ali sada su na pozornici i Božji anđeli, koje predvodi Mihael, i Zmajevi anđeli, koje predvodi vrhovni poglavica pobunjenih anđela, Lucifer. Ipak, unatoč tome užasu, Božji odnosno Isusovi prijatelji ne trebaju se ničega bojati, jer u tome ratu pobjednik je arkanđeo Mihael i anđeli njegovi. Međutim, mi, dragi vjernici, bez obzira na taj happy end ne možemo na ovome svijetu živjeti bezbrižno jer, kaže riječ Božja, Đavao, Sotona, zavodnik svega svijeta, zajedno sa svojim anđelima, bačen je - na zemlju! A to znači da je svaki Isusov učenik stalno u duhovnom ratu, da se do konca svoga života ne možemo opustiti i otići na duhovni godišnji odmor.

Izvrsno je to izrazio Bl. papa Ivan Pavao Veliki u knjizi Prijeći prag nade: "Crkva svakoga dana obnavlja borbu s duhom ovoga svijeta, borbu koja nije ništa drugo doli borba za njegovu dušu. Ako su u njemu s jedne strane nazočni Evanđelje i evangelizacija, s druge strane postoji snažna antievangelizacija koja raspolaže sredstvima i programima i žestoko se opire Evanđelju i evangelizaciji. Borba za dušu suvremenoga svijeta najžešća je tamo gdje se duh ovoga svijeta čini najjači", kaže Papa ter ističe istinu koje su kršćani premalo svjesni, a to je fenomen da su fronte te žestoke borbe "danas svijet znanosti, kulture, medija; to su ambijenti u kojim se stvaraju intelektualne elite, pisci, umjetnici."

Dragi vjernici, nakon tih riječi i slijepcu bi moralo biti jasno zašto su znanost, kultura i mediji danas naglašeno ateistički i antikršćanski orijentirani. Papa nije izričito rekao da su ta područja ljudske djelatnosti izravno pod utjecajem Sotone, ali nam Sv. pismo na mnogo mjesta pomaže razumjeti zašto je Antikrist otvoreno usmjeren protiv Krista i njegovih učenika.
No, taj isti veliki Papa nam je uoči ulaska u treće tisućljeće posvijestio da je naša životna zadaća na polju evangelizacije – SVETOST. Svetost je ujedno naše oružje za borbu protiv antievangelizacije.

Zašto Papa ističe upravo svetost, kad je ona suvremenom mentalitetu možda pomalo "nedefiniran pojam"? To znači da je naša zadaća prihvatiti i živjeti radikalan Isusov poziv Govora na gori: "Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!" (Mt 5,48). BiS, može se činiti da je to nama neizvedivo. Doista, put je svetosti težak, ali je ona ipak ostvariva. Svećenik Miro Bulešić, jučer u Puli proglašen blaženim, pokazuje nam kako je moguće biti svet.
Međutim, imena svetaca i primjeri njihova života, nažalost, današnjim medijima ne znače ništa. Jer "sveci" modernog vremena postali su sportaši, pjevačice, glumci i manekenke. Oni su zapravo i jedini uzori većini mladih. Idoli su vještom reklamnom kampanjom podvaljeni umjesto ideala. Zato je mladima mnogo poznatiji npr. Ronaldo nego Ivan Merz, Lady Gaga nego Majka Terezija… Međutim, kad bi mladi bolje upoznali život svetaca vidjeli bi da su npr. Franjo Asiški, Nikola Tavelić, Maksimilijan Kolbe, kardinal Stepinac i toliki drugi, mnogo privlačniji od raznih razvikanih globalnih snagatora ili ljepuškastih lutaka. Jer nije "faca" onaj što se spušta niz vodeni tobogan, već je junak tko uzvodno pliva!

Dragi vjernici, na početku smo trećeg tisućljeća. Bill Clinton je koncem listopada 2001. u Rimu izjavio da će borba protiv terorizma u cijelom svijetu "dati dušu 21. stoljeću". To je dvosmisleno i čak opasno – jer netko može i kršćane proglasiti teroristima. No i bez obzira na to mnogo je znakova da kršćane u budućnosti čeka "teška utakmica". Potreban nam je stoga jak trening i dobra duhovna kondicija.
Za Sv. Maksimilijana Kolbea rečeno je da je spasio čast 20. stoljeća. Tako će u ovom stoljeću biti potrebno još više kršćanskih "zvijezda" koje će mnoštvu izgubljenih biti siguran orijentir, a cijelom stoljeću, da bi uopće opstalo, udahnjivati evanđeoski duh. Konkretno, to znači da je sudbina svijeta, sudbina Europe i sudbina našega naroda u našim rukama – budućnost ovisi o nama kršćanima.
To je toliko ozbiljno da se možemo prepasti. Gdje nam je izvor snage? Kako su sveci mogli sve izdržati? Recept je jednostavan: svakodnevna molitva i nedjeljna sv. misa! Također, ničega se ne trebamo bojati, jer imamo moćnoga zaštitnika – Sv. Mihaela pobjednika. Molimo ga svaki dan, kako su stoljećima molili naši stari: Sv. Mihovile arkanđele, brani nas u boju protiv đavla paklenoga, čuvaj nas od zasjeda neprijateljskih! Amen.

Župnikova propovijed na slavlju "Miolje"
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>