Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu

Priprema za proslavu Isusova rođenja bila je tijekom cijeloga Došašća vrlo ozbiljna. Neki naši župljani iz Kompolja redovito su dolazili i na zornice u župnoj crkvi u Otočcu. A neposredna priprava za Božić bila je u kompoljskoj župnoj crkvi "pojačana" večernjim misama (večernjicama) svaki dan od ponedjeljka do petka posljednjeg adventskog tjedna. Na svakoj svetoj misi župnik don Anđelko je poslije evanđelja održao kratku propovijed, mali duhovni nagovor. U srijedu, 21. prosinca, upriličeno je pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed za župljane Kompolja i Brloga. Odazvalo se četrdesetak vjernika, a ispovijedala su četiri svećenika.

U petak 23. prosinca u osnovnoj školi u Kompolju učenici su za svoje roditelje izveli malu božićnu priredbu, koju su s njima pripremili njihovi učitelji Marina i Mario ter vjeroučitelj Berislav. Prekrasnom programu, koji je završio božićnom čestitkom, nazočio je i župnik don Anđelko.

Nakon toga župnik je u Brlogu u Domu za starije osobe "Bistričak" za štićenike i osoblje Doma slavio predbožićnu svetu misu. Prije mise nekolicina je pristupila sakramentu sv. ispovijedi. U propovijedi don Anđelko je naglasio radosnu istinu da je Bog nama ljudima darovao svoga Sina Isusa da nam bude potpora i snaga u zemaljskom životu i da nam pokaže put u vječnost. U znak zahvalnosti za tu Božju ljubav mi, Isusovi učenici, trebamo jedni drugima biti pomoć i dar u svakodnevnom životu. Nakon mise štićenici su pod vodstvom fizioterapeuta Ivana Budjinskog izveli božićnu priredbu – splet recitacija i božićnih pjesama, koji je završio dojmljivim malim igrokazom "Isus u mom gradu".

Kićenje borova i božićno uređivanje crkve u Kompolju su po tradiciji i ove godine s oduševljenjem izveli mladi župljani, u subotu na Badnjak. S akcijom su započeli već u 13 sati. Djevojke su pod vodstvom Ivane Odorčić slagale jaslice, a dečki su postavili četiri metra visoke borove u crkvi i po uputama "dirigentica" vješali kuglice i stavljali ostali ukras. Na kraju su postavili i bor pred ulazom u crkvu i ukrasili ga "svjetlećim kabelom". Crkvu je cvijećem i božićnim aranžmanima ukrasila naša mežnarica Mira Kranjčević, uz asistenciju cijele obitelji.

Božićna misa polnoćka u Kompolju je započela u 23,00 sata. Iako nije bilo orguljaša, cijela je crkva pjevala lijepe hrvatske božićne pjesme, koje za započinjala Katarina Kranjčević. Nakon dugo vremena i kor je otvoren za odrasle vjernike. Don Anđelko je u propovijedi pojasnio otajstvo Božića i razloge Isusova dolaska na Zemlju, kao i bit božićnoga misterija u kojemu se nalazi i poruka odnosno zadaća za današnje Isusove učenike. Propovijed je zaključio riječima: "Zapamtimo, Isus kuca svaki dan na vrata našega srca. Kad god vidimo bližnjega u bilo kojoj potrebi - to Isus traži stan u našem životu! Primimo Isus k sebi u svakom trenutku – i bit ćemo sretni. Tako ćemo jedni drugima postati - BOŽIĆ. To vam svima od srca želim. Amen. (Ta se don Anđelkova propovijed nalazi na njegovu Blogu).

Danja misa na Božić u Kompolju, u 10,00 sati kao i svake nedjelje, bila je također svečana i posebna. Pjevanje su animirali srednjoškolka Anamarija Jurković iz Otočca i njezin otac Marinko. Don Anđelko je propovijedao o RIJEČI – jer je to tema evanđelja po Ivanu. Osim objašnjenja tajne utjelovljenja Božje Riječi, župnik je govorio i o važnosti riječi u svakodnevnom životu, a posebno o važnosti čitanja. Posvijestio je kako nas Božić poziva da živimo dostojanstvo djece Božje, jer smo stvoreni na sliku Božju, i koliko je potrebno da se roditelji brinu za uravnotežen duhovni i tjelesni razvoj svoje djece. Na kraju je župnik svima čestitao Božić i zaželio da sve župljane božićna radost prati kroz cijelu 2012. godinu.

U Brlogu, u župnoj crkvi – koju su već u četvrtak s dva prekrasna okićena bora ukrasile članice župnoga pastoralnog vijeća - božićna je misa bila izvanredno dobro posjećena. A svojim sviranjem i pjevanjem uljepšala ju je časna sestra Krešimira (iz Otočca). Svi su oduševljeno pjevali predivne hrvatske božićne pjesme, a posebno je lijepo bilo čuti muške glasove. Vjernici su se angažirali i kao čitači misnih tekstova i molitve vjernika. Župnik don Anđelko održao je istu propovijed kao u Kompolju (nalazi se ovdje na portalu u kategoriji Duhovnost), a ljudi su ga slušali s velikom pozornošću iako je bilo prilično hladno u crkvi. Poslije mise vjernici su unatoč hladnom vjetru kratko družili pred crkvom, i prava je šteta da je župna kuća u Brlogu još uvijek "u statusu" ratne ruševine. Ali, s Božjom pomoću i zajedničkim naporima oduševljenih vjernika, i to će se promijeniti na bolje.

U objema župama don Anđelko je najavio početak blagoslova obitelji (kuća) 2. siječnja, a u nedjelju 8. siječnja, na blagdan Krštenja Gospodinova, novi članovi ŽPV bit će predstavljeni župljanima i predat će župniku popunjene obrasce svečane prisege.

Proslava župnog patrona u Kompolju Sv. Stjepana Prvomučenika – koja se pučki naziva i "zbor" – uobičajeno je "skromnija" nego tradicionalna "litnja Stipanja", jer na slavlje dolaze samo župljani koji žive u mjestu (dok ljetno slavlje privlači i iseljene Kompoljčane). Ipak, ovo slavlje imalo je dvije posebnosti. Prva je, prijašnji dugogodišnji kompoljski župnik Mile Rajković, sada župnik u susjednoj Švici, koji je koncelebrirao u sv. misi, a druga je mali pjevački zbor iz Križpolja i Brinja pod vodstvom učiteljice Branke (don Anđelko ih je nazvao KRISTOFORI). Oni su svojim zvonkim mladenačkim glasovima i ritmom unijeli živost u lijepo božićno ozračje. Župnik don Anđelko je propovijedao o kršćanskom mučeništvu i naglasio kako se dan smrti Kristovih svjedoka od početka u Crkvi naziva njihovim "rođendanom" za nebo. Istaknuo je dvije važne odlike Sv. Stjepana – hrabrost u vjernosti Kristu i opraštanje neprijateljima. Upravo je to, naglasio je župnik, potrebno današnjim kršćanima u Hrvatskoj, jer mnogo je kukavica koji samo šute kad se napada vjera i Crkva, ali i onih koji s ratnim ranama na duši ne mogu oprostiti neprijateljima. Međutim, sve je to moguće po "formuli" koju nam je dao Sv. Stjepan i svi kršćanski mučenici koji su vjerom u Isusa Krista ostvarili u svome životu pobjedu ljubavi nad mržnjom i smrću.

Na početku te svete mise don Anđelko je održao obred blagoslova soli i vode uoči Bogojavljenje (tzv. trikraljski blagoslov vode) i poškropio narod blagoslovljenom vodom, koju su poslije vjernici ponijeli svojim kućama da im posluži i u obredu blagoslova obitelji i kao blagoslovina u raznim potrebama.

Poslije euharistijskog slavlja druženje velikog broja mlađih i starijih nastavljeno je u "kvartiru" - župnoj kući, koja je obnovljena i lijepo uređena zauzimanjem samih vjernika Kompolja – koji je za ovu zgodu ugrijan zaslugom Tomislava Kranjčevića. Uz piće, kolače, kavu i mnogo ugodnoga i veselog razgovora, sve je izvrsno proteklo u radosti, s naglašenom željom da se njihov župnik što prije preseli u Kompolje! A don Anđelko je - vrlo zadovoljan svojim susjedima i ističući da Kompolje dokida onu staru izreku po kojoj su "najgori Turci oko džamije" - u trenutnoj ozbiljnoj nestašici svećenika to prepustio Providnosti, koja ga je – kako voli reći – ovamo i dovela. Vjerujemo da će i Sv. Stjepan Prvomučenik u tome "imati svoje prste", a zaštitnice župe Brlog – Blažena Djevica Marija i Sv. Elizabeta - sigurno će dati svoj doprinos. Tako će se jednom sigurno pokazati kako je Bog po zagovoru svojih svetih uslišio redovite i stalne molitve župljana Kompolja za nova duhovna zvanja!

Utorak, 27. Prosinac 2011.

Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu Božićna slavlja u Kompolju i Brlogu
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>