Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju

Podjela sakramenta svete Potvrde u Kompolju, 21. lipnja 2015. ostat će sudionicima slavlja u nezaboravnom sjećanju i duboko u duši. "Dođi Duše Presveti, sa neba nas posjeti, zrakom svoje milosti!" - odjekivala je crkvom Sv. Stjepana radosna i usrdna molitvena pjesma dok je "krizmanička procesija" prilazila svetištu. Iz kvartira su, uredno poredani po dvoje krenuli krizmanici u crvenim plaštevima: Martina Jurković, Mihaela Kazda, Glorija Kranjčević i Nikola Odorčić iz Kompolja ter iz Brloga Igor i Lidija Jurković, Jasna i Mihaela Perković i Božica Rukavina, a za njima njihovi kumovi, ministranti (Marija Rubčić, Ivica Banić, Anamarija Nikšić i Sandra Jurković, kojima je "ravnao" bogoslov Josip Tomljanović, biskupov tajnik), potom svećenici - mons. Milan Šimunović i župnik don Anđelko - i biskup Mile.

Nakon otpjevanih nekoliko kitica pjesme, koju je vodio župni zbor na čelu s Karlom Kvaternikom za orguljama, župnik je pozdravio biskupa i predstavio mu devetero krizmanika sljedećim riječima:

Poštovani i dragi naš oče Biskupe!
Želim Vam, na početku ovoga velikoga slavlja, kako je red i običaj, izraziti dobrodošlicu u ime svih vjernika i krizmanika naših dviju župa Kompolje i Brlog.
Ove godine imamo devet kandidata za sv. Potvrdu – četvero iz Kompolja (oni su završili osmi razred) i petero iz Brloga (dvoje sa završenom osnovnom školom i troje "sedmaša" koje smo pridružili "osmašima" jer je riječ o braći i/ili sestrama).
Danas također za naše dvije župe slavimo i Prvu sv. pričest – slavlje je poslije podne u Brlogu - župa Brlog ima tri prvopričesnice, a Kompolje jednoga prvopričesnika, koji će – na molbu obitelji – ovdje primiti taj sveti sakrament.
Posebnost ovih slavlja je da u jednoj obitelji – u Brlogu – imamo dvoje krizmanika i tri prvopričesnice, a jedna od njih je dvjema drugima teta, što je doista radosna rijetkost, jer je riječ o obitelji s devetero djece!
A sada će Vam, oče biskupe, u ime krizmanika pozdrav uputiti njihov predstavnik. Napominjem da nisam želio njima pisati govor, nego su oni sami dali ideje i misli, a ja sam ih samo 'prikladno posložio'. Nikola je također zamolio za razumijevanje ako bude imao tremu.

Potom je krizmanik Nikola Odorčić biskupa pozdravio govorom (bez imalo treme):
"Dragi oče biskupe!
Želim Vas pozdraviti u ime svih krizmanika i želim Vam zahvaliti što ste nam došli podijeliti sakrament darova Duha Svetoga. Mi se tome radujemo i želimo da ovaj dan bude i Vama ugodan i ostane Vam u lijepoj uspomeni.
Mi smo završili osnovnu školu i prelazimo u srednju. Možda ćemo se razići i više nećemo biti zajedno. Ali mi želimo ostati zajedno s Isusom kao Njegovi prijatelji. Nadamo se da će nam u tome pomoći darovi Duha Svetoga, da će nam pomoći i naši roditelji i naš svećenik.
Sada će Vam naše krizmanice darovati buket cvijeća. Ono će se osušiti, ali mi Vas nećemo zaboraviti i pamtit ćemo ovaj svečani dan, a nadamo se da ćete se Vi sjetiti nas i moliti za nas.
Hvala i dobro nam došli!"

Biskup je radosno slušao pozdrav i na Nikolinu predzadnju rečenicu tako glasno odgovorio: "Hoću!", da se posljednja gotovo i nije čula. Odmah potom su krizmanice Martina i Jasna biskupu predale lijepi buket cvijeća - koji je bio u stilu velikih cvjetnih aranžmana Cvjećarnice J&L (Marincel), kojima je crkva bila okićena.

Prvo čitanje o izljevu Duha Svetoga na apostole na dan Pedesetnice pročitala je Katarina Kranjčević, Psalam s pripjevom Pošalji Duha Svoga, Gospodine, i obnovi lice zemlje, čitala je Marija Odorčić, a poslanicu Pere Kranjčević. Evanđelje je proglasio mons. Šimunović, a potom je biskup održao živu, životno poticajnu i poučnu propovijed, upućenu u prvom redu krizmanicima.
Ispričao im je i staru priču iz grčke mitologije o Heraklu koji je na važnom raskrižju života odbio poći putem koji mu je preporučila senzualno privlačna i izazovno nakićena žena ter je odlučio prihvatiti savjet jednostavne žene koja je izgledala kao osoba koja mnogo radi i trudi se za mnogo toga u životu... Zato je taj grčki junak postigao u životu golem uspjeh i "vinuo se gotovo do vrha Olimpa".
Tako i svaki mladi čovjek - nastavio je biskup - jednom u životu dođe na važno raskrižje gdje se mora odlučiti kamo će poći. Na tome raskrižju jedan od putokaza je Isusovo Evanđelje - ono nam kaže da je pravi put prema najvećem uspjehu i do sretne vječnosti uzak i strm ter ponekad posut trnjem. Tim putem je prošao naš Spasitelj Isus Krist. Drugi putokaz na životnom raskrižju usmjerava nas na široki put koji je lagan i na kojemu nas čekaju samo mnogi užitci i slasti ovoga svijeta. Na tome putu, protumačio je biskup, ima mnogo onih koji govore protiv Evanđelja - to je protuevangelizacija - to su oni koji postupaju poput jeruzalemske vlasti koja je vojnike podplatila neka lažu da Isus nije uskrsnuo nego su apostoli ukrali njegovo tijelo. Štoviše, upravo su oni odmah započeli progoniti Kristove učenike, ali ih nikako nisu mogli ušutkati da ne govore o Isusovu uskrsnuću. Apostoli su bili spremni i poginuti za Isusovo Ime.
No to se ponavljalo stalno tijekom dvije tisuće godina kršćanstva, a tako je i danas u svijetu - Isus stalno pobjeđuje, rekao je na kraju biskup ter zaključio da isto takvu hrabrost mogu imati i naši krizmanici po snazi Duha Svetoga, čije će darove primiti u sakramentu svete Potvrde!

Nakon toga su krizmanici, odgovarajući pred cijelom crkvom na biskupova pitanja, glasno izrekli ispovijest vjere, a onda je biskup s ispruženim rukama (što su učinili i nazočni svećenici) molio molitvu za darove Duha Svetoga našim krizmanicima. Odmah potom oni su svi pojedinačno, zajedno sa svojim kumovima, pristupili biskupu kod oltara i primili sakrament sv. Potvrde. Na kraju je župnik don Anđelko pročitao specijalne zazive Vjerničke molitve za krizmanike koju je biskup zaključio molbenicom ter je sv. misa nastavljena Prikazanjem, uz nastavak pjevanja pjesme Duhu Svetom, ali sada sa stalnom kompoljskom orguljašicom krizmanicom Glorijom Kranjčević.

Svetu pričest biskup je podijelio najprije krizmanicima pa njihovim kumovima, koji su obilazili oko oltara, dok je don Anđelko prvu svetu Pričest dao Mariju Baniću i potom pričestio ostale vjernike.

Nakon popričesne molitve župnik je u oglasima vrlo kratko - jer je biskup već trebao krenuti za Perušić, gdje je u 11,30 sati bilo predviđeno također slavlje sv. Potvrde – najavio proslavu svetkovine Sv. Ivana Krstitelja u Švici i Crnom Kalu ter dva krštenja u sljedeću nedjelju u Kompolju. Potom je još jednom zahvalio biskupu i svima koji su na bilo koji način doprinijeli tome slavlju ter je također pozdravio nazočnu školsku vjeroučiteljicu krizmanika Tinu Košćak. Na kraju je biskupu darovao "e-Spomenicu" (otisnute i uvezane sve vijesti sa župnog portala i Fejsbuka, od listopada 2010. do konca 2012.) ter je najavio Miru Kranjčević, koja je uime roditelja i kumova biskupu izrekla zahvalu:

Poštovani Oče biskupe,
Pozdravljam Vas u ime krizmanika, kumova, roditelja i svih vjernika župa Kompolje i Brlog! Oče biskupe, danas ste došli blagosloviti našu djecu i udijeliti im pečat dara Duha Svetoga. Naši su krizmanici željno i radosno iščekivali ovaj veliki događaj, u kojem su primili još jedan važan sakrament u svom životu. To je potvrda i znak da žele ostati na putu svoje vjere.
Naši krizmanici su još djeca u odrastanju, na putu razvoja i traženja i ne mogu u potpunosti shvatiti što se s njima danas dogodilo. Zato molimo sve, a posebno Vas, Oče biskupe, da molite za naše krizmanike da ostanu na putu vjere.
Zahvaljujem vjeroučiteljici Tini i našem župniku don Anđelku na trudu da što bolje pripreme našu djecu za primanje ovog važnog sakramenta Svete Potvrde. Ali, najvažniju ulogu u pripremi za krizmu imali smo mi roditelji. Mi smo im trebali biti primjer i putokaz u životu. Oče biskupe, molite i za nas roditelje, da spoznamo svoje propuste u odgoju te da nas Duh Sveti stalno vodi i upućuje kako odgajati svoju djecu. Ne zaboravite ni kumove koje su naša djeca izabrala. Neka im oni budu uzor i potpora u svim životnim teškoćama te im tako pomognu da ostanu na Kristovom putu i jednog dana spoznaju vrijednosti dara koji su danas primili.
Hvala Vam za dolazak, za sakrament, za blagoslov i za molitve!

Nakon završnog biskupova misnog blagoslova krizmanici su se zajedno s biskupom, svećenicima i vjeroučiteljicom fotografirali za uspomenu (cijelo slavlje "zabilježio je" vlasnik otočkoga foto studija BANIĆ), a potom je slijedilo pojedinačno fotografiranje najprije u crkvi pa poslije i ispred crkve, gdje su vjernici još određeno vrijeme ostali u radosnom druženju.
Župnik, zahvaljujući pomoći kolega iz Senja, nije morao žuriti na Vratnik pa je – prije slavlja Prve sv. pričesti u Brlogu - zajedno s mons. Šimunovićem posjetio obitelj krizmanika Nikole i ostao na ručku kod obitelji Kranjčević. Poslije radosnog slavlja u Brlogu pridružio se "po pet minuta" obiteljskom slavlju kod krizmanica sestara Mihaele i Jasne u Brlogu pa potom u Kompolju kod prvopričesnika Marija ter kod krizmanica Martine i Mihaele i u Hrv. Polju kod Božice. Budući da je već pola sata kasnio na predstavljanje knjige "Kraljica Hrvata" Đure Deželića st. u Gackom pučkom otvorenom učilištu, ispričao se obiteljima Jurković koje je također kanio posjetiti i požurio u Otočac.

Na kraju ćemo još spomenuti (u skraćenim oglasima u crkvi ispuštena) imena onih kojima je župnik želio zahvaliti za doprinos slavlju. To su mons. Šimunović, koji je uoči slavlja u subotu navečer vodio pokorničko bogoslužje i pomogao ispovijedati, kao i vlč. Jure Ladišić, ter Karlo Kvaternik koji je i u subotu i u nedjelju svirao na svetoj misi. U Kompolju je Seka Marincel uredila prostor oko križa pred crkvom i posadila cvijeće, Ante Kranjčević je pokosio travu uz staze oko crkve i uz kvartir, a Dado Rubčić je uz pomoć Ante Kranjčevića i Marka Rubčića vodio akciju "asfaltiranja" kolana (razvlačenjem tzv. frezotina koje nam je darovala tvrtka Lika ceste). Crkvu su očistile Katarina i Glorija Kranjčević, a Mira i Katarina su složile cvjetne aranžmane. Župnik je i pred biskupom ponovio kako ima sreću što u Kompolju ne vrijedi "pravilo" iz Bosne da su "najgori Turci oko džamije", jer su njemu "najbolji suradnici vjernici oko crkve"! Pohvalu zaslužuje i župni zbor, koji se vježbanjem novih pjesama posebno pripremao za ovo slavlje. U Brlogu je crkvu očistila i nakitila mežnjarica Mira Perković, kojoj uvijek rado pomognu članice ŽPV.

Neka svima, a posebno našim krizmanicima (i prvopričesnicima) i njihovim obiteljima, ovaj veliki i sveti dan bude izvor blagoslova, da svi zajedno, pomoću darova Duha Svetoga, možemo jedni drugima biti blagoslov!

Ponedjeljak, 22. Lipanj 2015.

Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju Veličanstveno slavlje svete Krizme u Kompolju
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>