Kršćanin - svjedok svetosti života!

RAZMIŠLJANJE UZ DAN ŽIVOTA

(5. nkg. godina B – 5. veljače 2012.)

Čit.: Job 7,1-4.6-7; 1Kor 9,16-19.22-23; Mk 1,29-39

Zar nije borba ŽIVOT čovjekov? – pita starozavjetni patnik Job, pa nakon opisa životnih muka zaključuje da je život lahor jer dani njegovi prolaze brzo!

Znademo kako je i danas, u razgovoru o raznim ljudskim sudbinama, čak i među kršćanima čest komentar s prizvukom fatalizma: 'Eto što je život!' Ali, u kršćanstvu nema mjesta prepuštenosti tzv. slijepoj sudbini. Isus je sebe nazvao Životom i rekao je: Došao sam da imate ŽIVOT u izoblju (v. Iv 10,10)! Današnje misno evanđelje pokazuje kako se On brine za život čovjeka. Najprije ozdravlja Petrovu punicu – neki zlobnici kažu da ga je Petar upravo zbog toga triput izdao (naravno, to je samo neumjesna šala, jer Petar je sigurno volio svoju punicu, uostalom u njegovoj je kući živjela). Zatim, Isus ozdravlja mnoge bolesnike i izgoni zloduhe. Ali nije to sve – Isus propovijeda, širi svoju Radosnu vijest! Štoviše, ističe: "Zato sam došao!" I potiče apostole da idu i drugamo.

To nam posvješćuje Isusovu trostruku brigu i skrb za život: duhovno, duševno i tjelesno zdravlje čovjeka. Upravo TO mi kršćani moramo naglašavati danas, kad se ističe kult tijela i naglašeno reklamira tjelesno zdravlje. Kršćanski pogled na čovjeka uključuje sve tri navedene dimenzije, i to od začeća do prirodnog završetka. Nažalost, u današnjem mentalitetu 'diktature relativizma', kako kaže papa Benedikt, upravo se te dvije postaje čovjekova života dovode u pitanje – početak i kraj. Začeće se gazi ABORTUSOM, a EUTANAZIJOM se likvidira prirodni odlazak s ovoga svijeta.

Slavljem Dana života Crkva želi posvijestiti SVETOST ŽIVOTA. To čini i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za obitelj, koji za ovaj Dan redovito upućuje svoju poruku. Ovogodišnja poruka krčkoga biskupa Valtera Župana ima naslov "Dijete je osoba i dar". Ta poruka u ovom času dolazi usred javne rasprave o tome KADA ZAPRAVO POČINJE ŽIVOT. A sve je, da kažem slikovito, 'zakuhao' novi ministar zdravstva. On je, govoreći o izmjenama u postojećem Zakona o umjetnoj oplodnji, najavio mogućnost zamrzavanja zametaka radi onih građana koji, kako je rekao, "smatraju da život počinje rođenjem djeteta, prvim plačem ili kad mama osjeti prve pokrete", dakle tek u 5. mjesecu trudnoće! Tu su izjavu čak i naši biskupi nazvali nestručnom, nehumanom i ideološki motiviranom (na što se u svojoj kolumni u Jutarnjem listu žestoko okomila tipičnom partizanskom metodom Jelena Lovrić), a nekoliko katoličkih vjerničkih udruga organiziralo je – pod nazivom I JA SAM BIO EMBRIJ! – akciju s apelom Vladi i Predsjedniku da se izjasne o toj ministrovoj izjavi.

Zato biskup Valter u poruci za Dan života naglašava da je svako dijete za roditelje osoba i dar, a ne predmet koji bi imali pravo posjedovati. Jer "od trenutka začeća počinje novi život koji nije ni očev ni majčin, nego život novoga ljudskog bića koje se samo za sebe razvija". Naime, ističe biskup, suvremena genetika je utvrdila da je tu od prvog časa utvrđen program onoga što će to biće biti – čovjek. Prema tome, stoji dalje u Poruci, od prvog časa svoga postojanja, to biće zahtijeva, u svojoj cjelokupnosti, bezuvjetno poštovanje koje dugujemo ljudskom biću – čovjeku.

U nastavku poruke za Dan života biskup Župan navodi i određene zloporabe koje biomedicinske znanosti imaju glede zadiranja u ljudski život. Među njima su i neke tehnike tzv. potpomognute oplodnje, koju zapravo treba zvati 'umjetnom oplodnjom'. Uz nju se naime širi tzv. kultura prava na dijete, kao da bračni par koji želi dijete ima pravo posjedovati ga po svaku cijenu, gotovo kao određenu stvar. Tako se, upozorava biskup, stvara odnos i mentalitet gospodarenja i manipuliranja nad čovjekom, pa se on više ne rađa nego postaje, doslovce, 'materijal'koji se tehnikom "proizvodi" prema nečijoj želji ili samovolji. Zatim, taj se "proizvod" već prije rođenja sortira, to jest, izabire se jedan koji odgovara tržištu, a ostali se eliminiraju. To znači da umjetna oplodnja nužno uključuje eliminaciju više embrija da bi tek neki od njih bio usađen u maternicu i poslije rođen. Ali i u slučaju neželjene višestruke trudnoće pribjegava se selekciji jednog embrija među onima koji su već u utrobi, a ostali se odstranjuju tj. uništavaju.

Ovdje želim upozoriti da nažalost čak i mnogi vjernici ne znaju kako je ta nemoralna industrija već postala pravi biznis, jer se već odavno pobačeni fetusi koriste i u kozmetičkoj industriji za proizvodnju raznih krema i pomada.

Zbog svega toga biskup Valter na kraju svoje Poruke izražava želju da ovogodišnji Dan života još jednom svima dozove u svijest da su ljudima darovane velike mogućnosti, ali da nije dopušteno sve ono što je moguće! Zato i Biblija upozorava na ozbiljnost: "Za vašu krv, za vaš život, tražit ću obračun: … od čovjeka za njegova druga, tražit ću obračun za ljudski život. Tko prolije krv čovjekovu, njegovu će krv čovjek proliti. Jer na sliku Božju stvoren je čovjek", stoji u Knjizi Postanka (9,5-6). Stoga "pozivam ljude dobre volje, razborite pameti i zdravih moralnih nagnuća, da učinimo sve kako bi se u društvu i u obitelji iskazivalo dužno poštovanje životu i ljubavi", kaže biskup.

Zaključujući svoju poruku molitvom da Bog na bračnu i obiteljsku ljubav i zajedništvo izlije obilje mira i svakoga dobra, biskup Valter podsjeća na radostan susret brojnih obitelji s papom Benediktom na misi u lipnju prošle godine i ohrabruje "sve muževe i žene ter svu djecu da cijene i poštuju život darovan od Boga".

Tome možemo samo dodati da je to dužnost svih Kristovih učenika - to je zadaća i današnjih kršćana, dakle i naša, jer mi smo sljedbenici i svjedoci Onoga koji reče: "Ja sam Put, Istina i ŽIVOT!"

--------------------------------

RAZGOVOR BLIZANACA PRIJE ROĐENJA

(a možda i poslije rođenja…!)

- Vjeruješ li ti u život poslije rođenja?

• Naravno, sigurno postoji nešto nakon rođenja. Možda smo ovdje baš zato da se pripremimo na život poslije rođenja.

- To je glupost. Nema života poslije rođenja. Kako bi taj život uopće izgledao?

• Ne znam točno, ali uvjeren sam da će biti više svjetla i da ćemo moći hodati i jesti svojim ustima.

- To je potpuna glupost. Znaš da je nemoguće trčati. I jesti svojim ustima, pa zato imamo pupčanu vrpcu. Kažem ti, poslije rođenja nema života!

• Pupčana vrpca je prekratka. Uvjeren sam da postoji nešto poslije rođenja. Nešto posve drugačije nego ovo što živimo sada.

- Ali nitko se nije vratio od tamo! Poslije rođenja život završava. Osim toga, život nije ništa drugo nego postojanje u uskoj i mračnoj okolini.

• Pa ne znam baš točno kako izgleda život poslije rođenja, ali ćemo u svakom slučaju sresti našu mamu. Ona će zatim brinuti za nas.

- Mama!??! Ti vjeruješ u mamu?! Pa gdje bi po tvome ta mama bila?

• Svuda oko nas, naravno. Zahvaljujući njoj smo živi, bez nje ne bismo uopće postojali.

- Ne vjerujem! Mamu nisam nikada vidio, zato je jasno da ona ne postoji.

• Da, moguće... ali ponekad, kad smo potpuno mirni, možemo je čuti kako pjeva i miluje naš svijet. Znaš, uvjeren sam da život poslije rođenja zapravo tek počinje...

Reakcije na Izjavu Komisije 'Iustitia et Pax' o tzv. pandemiji

Reakcije na Izjavu Komisije 'Iustitia et Pax' o tzv. pandemiji

Poštovani vjernici, Nakon što je 17. rujna 2020., s podpisom mons. Đure Hranića, nadbiskupa đakovačko-osječkoga, predsjednika Komisije HBK Iustitia...   >>>

Što je sve sumnjivo u ovoj pandemiji - tko stoji iza globalnog eksperimenta?

Što je sve sumnjivo u ovoj pandemiji - tko stoji iza globalnog eksperimenta?

U cijelom svijetu poduzimaju se epidemiološke mjere koje iz temelja mijenjaju naše živote. Već sada, a osobito u bliskoj budućnosti, pojedinac, ali i zajednice...   >>>

Iako bez 'zbora', kompoljska 'Stipanja' svečana i radostna

Iako bez 'zbora', kompoljska 'Stipanja' svečana i radostna

Ovogodišnja kompoljska 'letnja Stipanja', zbog cijelom svijetu nametnutog korona terora, 'morala' je biti trostruko drukčija. Budući da su roditelji naših...   >>>

Vedra i sunčana proslava "Karmenice" u Kuterevu

Vedra i sunčana proslava "Karmenice" u Kuterevu

Susjedna župa Kuterevo svečano je 16. srpnja proslavila svoj "zbor", tj. svoju zaštitnicu, Gospu Karmelsku, koja se pučki od davnine naziva "Karmenica"....   >>>

O Danu državnosti - zahvala Bogu i Sv. Ivanu Pavlu

O Danu državnosti - zahvala Bogu i Sv. Ivanu Pavlu

70. godina svećeništva mon. Milana Simčića U Rimskoj kuriji pripremali smo međunarodno priznanje Hrvatske Mons. Milan Simčić, svećenik rodom iz Klane,...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>