Odgoj za slobodu u znaku križa

BISKUPOVA PORUKA PRIGODOM KATEHETSKE NEDJELJE
(22. rujna 2013.)

Poštovani roditelji, odgojitelji, učitelji i nastavnici, vjeroučiteljice i vjeroučitelji, braćo svećenici, draga djeco i mladi!
Srdačno vas pozdravljam u ovu nedjelju 25. kroz godinu, kojom u našoj biskupiji slavimo Katehetsku nedjelju.
Na općem planu Crkve, prošle godine Papa Benedikt XVI. otvorio je Godinu vjere koja i dalje traje do blagdana Krista Kralja. Na razini Biskupije prošla i pretprošla pastoralna godina bile su u znaku Godine župne kateheze i u tom smislu dali smo odgovarajuće smjernice za rad.

1. Odgoj za slobodu u znaku križa

Sve te smjernice, upute koje smo dali za župnike i vjeroučitelje, treba ugraditi i u ovu novu pastoralnu godinu koja je za našu Biskupiju proglašena Godinom odgoja za slobodu u znaku križa. Povod tome je 1700. obljetnica Milanskog edikta (313.-2013.), kojim je car Konstantin - sin velike majke Sv. Jelene, potaknut znakom s neba: IN HOC SIGNO VINCES ("U ovom ćeš znaku pobijediti"), tj. u znaku križa - dao kršćanima i drugim religijama slobodu ispovijesti vjere. U tom znaku vidjeli su svoju pobjedu i pobjedu čovjeka općenito svi oni koji su prihvatili svoj križ i s Kristom ga nosili kroz život. U tom znaku pobijedili su brojni hrvatski mučenici, poput Miroslava Bulešića kojega će Crkva ovih dana podignuti na čast oltara i postaviti svima nama kao uzor i primjer vjere u pobjedu Križa.
Veličinu slobode, kršćani su prepoznali kao dar Neba, no s vremenom su uvidjeli i opasnost koju ona nosi, ako se odvoji od križa Kristova. Ta opasnost, tijekom prošlosti trajno je pratila, a prati Crkvu i njezine vjernike i danas. Carstva, vladari, države, režimi, nastojali su kršćanima ponuditi svoju "slobodu", slobodu od onoga što Crkva naviješta, pa čak i slobodu od Boga. Povijest nam bjelodano pokazuje da okretanje čovjeka od Boga vodi prema njegovom okretanju protiv brata čovjeka. Zar nije očito da je 20. stoljeće bilo najbezbožnije, ali i najkrvavije.
Imajući u vidu pouke iz prošlosti, valja nam prepoznati koji odgoj vodi k istinskoj slobodi, a koji zarobljava. Odnosno, kakve posljedice može prouzročiti opredjeljenje za odgoj koji je u suprotnosti s Božjim temeljima, evanđeljem, naukom Crkve.

2. Izazov za kršćanske roditelje - kako odgajati za slobodu?

Poštovani roditelji, upisom djece na školski vjeronauk i župnu katehezu, izrazili ste svoje opredjeljenje i izbor za kršćanski odgoj vaše djece i mladih. To znači da prihvaćate kršćanski vrijednosni sustav i odgoj. U skladu s time trážite preko Vijeća roditelja u vašim školama da Ministarstvo obrazovanja pruži mogućnost izbora u pogledu odgoja vaše djece, što je u skladu sa čl. 63. Hrvatskog ustava i vašom savješću. Budite hrabri i odvažni i recite otvoreno s čime se ne slažete. Budite spremni poduzeti korake koji će zaštiti vašu djecu i mlade. Naime, u nekim dijelovima nametnutog "Zdravstvenog odgoja" nameće se krivo poimanje čovjeka odnosno kriva antropologija, kako bi rekao Ivan Pavao II. Po toj su antropologiji obitelj, brak, spol, muško, žensko, nadiđeni stereotipi, nametnuti u prošlosti.
Detaljnije informacije o tim opasnostima možete dobiti i preko naše biskupijske web stranice i stranice katoličkih udruga Vigilare i Grozd.
Ovom prigodom zahvaljujem svim vjernicima koji su dali podršku inicijativi "U ime obitelji!", za koju su se založile razne katoličke laičke udruge. Predstavnicima ovih udruga željeli smo u Rakovici, na blagdan Sv. Jelene, na proslavi 1700. obljetnice Milanskog edikta, odati priznanje za zalaganje oko očuvanja temeljnih ljudskih i kršćanskih vrijednosti, obitelji i braka.

3. Odgovornost vjeroučiteljā u vjerskoj pouci za slobodu

Pozivam školske vjeroučitelje da budu od pomoći kršćanskim roditeljima u ostvarenju njihovih zakonitih prava oko prava na odgoj vlastite djece. I vama će govoriti da treba djecu osloboditi. Od čega? Od odgojnog utjecaja roditelja koji na njih imaju pravo. Nije dobro osloboditi u djeci nezrele porive i to onda kad još ne mogu njima gospodariti. Je li to prava sloboda? Je li to prava pobjeda, je li to borba za dobro naše mladeži?
Odgoj treba ponuditi vrijednosti koje savjesti daju orijentaciju i smjer. Odgojem se čovjek osposobljava za ispravno shvaćanje slobode, za zdrav odnos prema sebi, prema drugim ljudima te prema materijalnom i duhovnom svijetu oko sebe. Odgoj mladih naraštaja jedna je od najvažnijih zadaća ljudi jer prenošenjem i prihvaćanjem temeljnih općeljudskih vrijednosti oblikujemo čovjeka, pravedno društvo, budućnost. Vi ste, dragi vjeroučitelji, na takvom mjestu s kojega možete pomoći našoj mladeži, našoj budućnosti da se ojača u svakoj dobroti kako bi mogla nadvladati zlo i u sebi i oko sebe.

4. Poziv svim vjernicima

Nama je, poput prvih kršćana, živjeti Božju istinu, objavljenu u Riječi Božjoj, a ona će u konačnici pobijediti i istinski nas osloboditi. Tu poruku htjeli smo izraziti i kroz ovu pastoralnu godinu pod geslom: ODGOJ ZA SLOBODU U ZNAKU KRIŽA. Valja nam u tom hodu za Kristom ustrajati, unatoč mnogih nevolja kroz koje nam je proći u ovom svijetu, svjedočeći i živeći po nauku Krista i njegove Crkve.
Prvi kršćani bili su kvasac, sol zemlje i svijetlo svijeta - to je prepoznao i car Konstantin i ugradio u državu kršćanske vrijednosti koje su bile temelj za preobrazbu moralno posrnulog carstva.
To je i naš put danas, živjeti put Krista, njegova Evanđelja, nauka Crkve. Odgajamo li svoju djecu tako da ih oblikujemo prema slici Kristovoj, ne samo da ćemo ih odgojiti da budu spremna za bitke ovog vremena u kojem žive, nego ćemo svijetu dati i dobre ljude koji će biti na čast i ponos obitelji, Crkvi i narodu. To je odgoj u znaku križa, ali spasonosan za pojedinca i čovječanstvo.

Na sve Vas zazivam Božji blagoslov i povjeravam Vas zagovoru Krasnarske Gospe, zaštitnice naše Biskupije te svih hrvatskih mučenika i svjedoka vjere.

Biskup:
dr. Mile Bogović

U Gospiću, na blagdan Uzvišenja sv. Križa 2013. godine

Odgoj za slobodu u znaku križa
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>