Krštenje Gospodinovo, 8. siječnja 2012. (godina B)

1. Danas završava Božićno vrijeme. Sljedeća nedjelja je 2. ned. kroz godinu. Misa u Kompolju u 10,00 sati, a u Brlogu sljedeća sv. misa je 29. siječnja u 14,30 sati.

2. U petak 13. siječnja započinje u Otočcu sedmodnevna priprava za FABIJANOVO - proslavu suzaštitnikâ otočke župe i Gacke doline Sv. Fabijana i Sebastijana. Radnim danom mise su u 18,00 sati. Određeni su dani za misno slavlje i druženje vjernikâ iz pojedinih župa našega Dekanata – bez obzira gdje žive. Dan naših župa Kompolje i Brlog ter župe Švica je subota 14. siječnja. Ja bih trebao predvoditi večernju misu, a u isto vrijeme je u Splitu vjenčanje moga nećaka. Molim vas i pozivam vas da na tu misu dođete u velikom broju!

3. U našim crkvama na mjestu za tisak može se nabaviti:

- KALENDARE: 12-lisni "Pape i Hrvati" (10,00 kn) i jednolisni (1,00 kn)

- VRILO – godišnjak župa našega dekanata: 20,00 kn

- bilten MOJA ŽUPA (naše novo glasilo) – dijeli se besplatno – ponesite i svojim susjedima koji ne mogu doći u crkvu

- DVD "Litnja Stipanja" (69 min programa – misa i pučko slavlje): 50,00 kn

- ZAJEDNICA - novi prigodni bilten otočke župe, s programom za Fabijanovo

4. BLAGOSLOV OBITELJI započeli smo (zbog moje prehlade) tek u utorak 3. siječnja. Krenuli smo od Gornjega sela pa kuće uz glavnu cestu prema Nikšić mostu sve do granice s Brlogom, potom prema Hrvatskom polju, koje smo uspjeli završiti sinoć. U ponedjeljak (9. siječnja) obišli smo u Donje selo – Podkraj. Od utorka na redu je Brlog – po glavnoj cesti itd. Najiskrenije vam svima zahvaljujem (u svoje ime i u ime ministranata) na srdačnom prijamu, pobožnoj zajedničkoj molitvi i na darovima… (posebna hvala za ručak: Gaši Odorčiću, obitelji Kranjčević i Darku Vrbanu).

5. MALA ŽUPNA STATISTIKA

a) KOMPOLJE:

1) O obnovi crkve uglavnom je sve najvažnije poznato – objavljeno je i u "Vrilu" i na portalu župe. Račun za radove na krovu iznosi 175.000,oo kn - plaćeno je 125.000,00 kn, a dug nam je 50.000,oo kn (no moći ćemo i u ratama isplaćivati, prema mogućnostima).

Nakon što je po završetku radova na krovu skinuta skela nekolicina vjernika – starijih i mlađih - angažirala se oko čišćenja okoliša i slaganja ostatka drvne građe ter odvoženja suvišnog materijala. Stari uredni lim s krova spremljen je u kućicu pored kvartira. Jedan dio za svoje je potrebe otkupio Tomislav Kranjčević, u protuvrijednosti 2.000,oo kuna. Zgužvani lim prodan je tvrtki METIS – bilo ga je 120 kg i za nj smo dobili 600,oo kn. Uređenje svetišta i postavljanje obnovljenog oltara, predviđeno za prosinac prošle godine, iz opravdanih je razloga u dogovoru s gosp. Marincelom odgođeno za početak ove godine, čim to okolnosti i vrijeme dopuste.

DAROVATELJI za crkvu (popis prema uplatnici, od 21. kolovoza 2011.) – objavljeni su na internetskoj stranici naše župe i na oglasnoj ploči. Popis darovatelja koji su priloge uplaćivali izravno na račun naše župe sredit ću do konca tjedna.

2) Slavlje "litnje Stipanje" pokrenulo je veći dio mještana, od sudjelovanja na misi i župnom druženju/veselju (uključujući i sportski dio); svoj doprinos dala je većina župljana (obitelji) – 80 darovatelja, a značajno je bilo zalaganje Lovačkog društva "Vepar" iz Kompolja (zapravo, i ne znam tko se kako angažirao jer sam tek bio došao…). Svakako, vidio sam veliku radost cijele zajednice. Posebna vrijednost je duhovna priprema za svako slavlje… O svemu tome opširan izvještaj nalazi se također u Vrilu.

3) Novost je naša redovita misa nedjeljom u 10,00 sati i pobožnost Srcu Isusovu – devet prvih petaka. Također, cijeli listopad obavljali smo pobožnost moljenja krunice, s nakanom za duhovna zvanja. Isto tako, imali smo bližu pripravu za Božić večernjicama (večernjim misama) u 18,00 sati cijeli četvrti tjedan Došašća, prije kojih se redovito molila sv. krunica (što se prakticira također prije svake sv. mise). Ali valja također istaknuti da su neki naši župljani cijelo Došašće sudjelovali na misama zornicama u Otočcu (u 6,30 sati). U srijedu 21. prosinca 2011. bilo je pokorničko bogoslužje i predbožićna ispovijed (bila su četiri svećenika, a odazvalo se četrdesetak vjernika). Sada sam na blagoslovu susreo mnogo starih osoba koje se dugo nisu ispovjedile – jer nitko o tome ne vodi brigu. Ima i mnogo bolesnih: njima treba podijeliti sakrament ozdravljenja - bolesničko pomazanje (ne smije se čekati smrtni čas za to…)!

Također, za pohvalu je angažman naših mladih koji su na Badnjak složili Jaslice (tu su bile aktivne djevojke pod vodstvom Tomislave Maratović i Ivane Odorčić) i okitili borove - dva u crkvi i jedan vani (za to su se brinuli dečki); također valja posebno pohvaliti čišćenje i kićenje crkve (pohvale sam čuo i tijekom blagoslova), za što je zaslužna naša mežnjarica Mira sa svojim 'asistenticama' – zapravo, cijeloj obitelji Kranjčević moram u svoje i u vaše ime zahvaliti za ukupan angažman oko crkve. Zatim, zahvaljujem našim čitačima – onima s dužim stažom, kao i onima koji su se tek pridružili. O značenju i velikoj važnosti te službe u crkvi, kao i o ulozi mežnjara, pisao je nedavno u Glasu Koncila naš mons. dr. Milan Šimunović. Hvala također starijim vjernicama koje započinju pjevanje i Katarini Kranjčević koja to čini odnedavno. Posebna hvala našim ministrantima – Marku i Nikoli. Imamo samo dva redovita, ali potrudit ćemo se zajedno da se uključe i drugi.

Na kraju, dvostruka napomena: nisam naveo mnogo imena – zato što ovaj izvještaj nije potpun i zato što je vama koji ste redoviti na misama gotovo sve dobro poznato odnosno znadete tko u čemu doprinosi za crkvu.

4) Na samom kraju evo nekoliko "čistih" statističkih podataka za prošlu 2011. god.:

- krštenja: 0 (nijedno) - u Matici jedan naknadan upis krštenja iz 1969.!

- prvopričesnici: 0 (nijedan)

- krizmanici: 8 (osam)

- vjenčanja: 4 (četiri)

- umrli/sprovodi: 5 (pet)

b) BRLOG:

1) O obnovi crkve uglavnom je sve poznato – objavljeno je i u Vrilu i na portalu naših župa. Nekih posebnih građevinskih radova nakon toga nije bilo, osim što je gosp. Josip Maras doradio retabl oltara, tj. zatvorio šupljine koje su ostale nakon obnove. Od kolovoza prošle godine redovito smo slavili u župnoj crkvi Pohoda BDM sv. misu kako je to ustaljeno – u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 14,30 sati. Broj sudionika na sv. misi bio je promjenjiv – od 15-ak do više od 50. Jako je pohvalno i veoma mi je drago kako su brloški vjernici dobro organizirani odnosno kako nekolicina s posebnom ljubavlju brine za potrebe crkve – moram posebno zahvaliti i susjedu Ivanu Jurkoviću (koji je naš neslužbeni mežnjar) i vjernicama na čelu s Jelkom Maras i Marinom Šimunić koje se brinu za čistoću i ukrašavanje crkve.

2) Statistički podatci za prošlu (2011.) godinu:

- krštenja: 1 (jedno – obavljeno u Otočcu)

- prvopričesnici: 5 (pet)

- krizmanici: 6 (šest)

- vjenčanje: 1 (jedno – u Otočcu)

- umrli/sprovodi: 4 (četiri)

Opaska: zaboravio sam na početku navesti da su naše župe za Veliku Gospu prošle godine dobile novoga stalnog župnika!

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>